In Ommen, zo lees ik op de website van “RTV Oost” is het beeld van Reinier Paping, winnaar van de Elfstedentocht 1963, weer terug op de kade. Een terecht eerbetoon aan die destijds in Ommen wonende schaatser. ’t Was, zo staat die tocht tenminste in de boeken, de meest bizarre tocht die men zich herinnert.
’t Was de eerste Elfstedentocht waar, zo goed en zo kwaad als het toen kon, live op de televisie verslag van werd gedaan. Voor de kenners: op 18 januari van dat jaar. In zwart-wit waardoor de beelden, naar mijn idee, nog intenser werden beleefd. Zittend bij de kolenkachel, voelden we, als kijkers, welhaast de snijdende kou.
In 2013 onthulde Reinier Paping zelf het beeld. Helaas werd het, nu zo’n drie jaar terug, onderdeel van een spoor van zinloze vernielingen door een stel vandalen die op weg waren naar het station. Dankzij onder meer zoon Roald Paping is het beeld dus nu terug.
’t Is aardig dat ‘Oost‘ er aandacht aan heeft besteed. Alleen lijkt het alsof Reinier z’n hele leven in Ommen is blijven wonen. Want, Zwollenaren weten dat als geen ander, hij had naast zijn schaatstalent ook een goed zakelijk instinct. Al snel opende hij in het centrum van Zwolle, aan de Grote Markt, een winkel in allerlei artikelen die met de schaatssport te maken hadden.
Hijzelf verhuisde naar onze stad en woonde er de rest van zijn leven. Hij werd een bekende Zwolse fietser, want zo ging hij meestal naar zijn winkel. Een aantal jaren later verhuisde de zaak naar een groter pand in de Sassenstraat, zo ongeveer tegenover de Goudsteeg.
Reinier Paping was daarmee natuurlijk ook Zwollenaar. Als hij weer eens opdook in een televisieprogramma over sporthistorie, voelden we ons als mede-Zwollenaren toch een beetje trots. Zijn familie en vrienden in Ommen voelden datzelfde vast en zeker ook.
Maar om zo’n belangrijke fase uit het leven van deze legendarische sportman geheel onbenoemd te laten? Ik blijf het, laat ik zeggen, oostelijk provinciale journalistiek noemen. Dan te bedenken dat Ommen hemelsbreed veel dichter bij Zwolle ligt dan bij Hengelo. Zwolle wordt erdoor tekortgedaan, maar zeker de hoofdpersoon in dit verhaal.