Bij een krant is het een apart vak, dat van koppenmaker. Ik las ergens dat ze er bij De Telegraaf twee hebben, medewerkers die de koppen boven de artikelen bedenken. Een belangrijk onderdeel want die kop bepaalt wel of een artikel veel gelezen gaat worden. Er zijn ook lezers die vallen onder de ‘koppensnellers’. Die lezen in eerste instantie alle koppen en maken dan een keuze uit wat ze gaan lezen.
Bij de website Nu.nl hebben ze vast ook redactieleden die de koppen boven de berichten schrijven. Zondag viel er mij eentje op. Allereerst om het taalgebruik, want de kop luidde aldus: “Goudprijs piekt, dus tijd om je (oma’s) juwelenkist te verzilveren”.
“Goud gaan verzilveren”, ik vind dat slecht Nederlands maar het kan ook heel goed zijn dat het als grapje bedoeld is. Dat heb ik er dan niet in gelezen, waarschijnlijk omdat ik me direct ergerde aan het tussen haakjes geplaatste deel ‘oma’s’.
Meteen toen ik het zag, dacht ik: “Blijf met je poten van oma’s spullen af! ” Excuses voor het woordgebruik, maar ik dacht het nou eenmaal. Van oma’s spullen blijf je af, lijkt me logisch, tenzij je ze geërfd hebt, maar dan zijn ze al van jou en hoef je oma er niet bij te halen.
De vraag is wel, hoe komt zo’n koppenmaker op het idee? Ik weet wel dat het een trend is in Nederland om te vinden dat, bijvoorbeeld de babyboomgeneratie, te veel geld bezit. Alsof ze er niet voor gewerkt hebben, alsof ze niet gespaard zouden hebben, alsof het als bijbels manna uit de hemel kwam vallen.
Dat hun huizen nu meer waard zijn dan ze ooit hadden durven dromen, ligt niet aan hun koopgedrag van onroerend goed. Op die markt zijn zij allang geweest en de huizen worden meer waard door het gedrag van de huidige generatie kopers. Zoals elke huizenbezitter trouwens weet, met de stenen van je huis kun je de bakker niet betalen.
Het juwelenkistje van oma bevat meestal uit liefde gegeven sieraden. De redactie van Nu.nl wist te citeren: “In 99 procent van de gevallen ligt het al een jaar of twintig in een la, dochters willen het niet, kleinkinderen ook niet. Als je het nu komt verzilveren, kun je er lekker van op vakantie.”
Zolang oma niet verteld heeft wat er wanneer mee gebeuren gaat, blijf je maar thuis of je moet je vakantie zelf betalen.