Vaccinaties: verplicht of aangeraden, wat is het verschil

Zwolle – In deze vakantietijd weten veel reizigers GGD IJsselland te vinden voor informatie over vaccinaties en advies over het gezond op reis gaan. Een vraag van reizigers die vaak gesteld wordt, is wat het verschil is tussen vaccinaties die verplicht zijn en vaccinaties die worden aangeraden.

Teamleider Silvana Krijnen van GGD Reizigerszorg IJsselland: “Door middel van vaccinaties kan iedereen zich tegen infectieziekten beschermen. Een vaccinatie wordt verplicht gesteld wanneer een land niet het risico wil lopen dat een bepaalde infectieziekte het land binnenkomt. Voorbeeld is de ziekte gele koorts. Bij de grenscontrole van zo’n land moet je bewijzen dat je gevaccineerd bent ook al komt de ziekte in het land zelf helemaal niet voor." "Een vaccinatie wordt aanbevolen als reizen naar het betreffende land voor de reiziger een risico met zich mee brengt om de infectieziekte op te lopen waarvoor de vaccinatie bescherming geeft", zo gaat ze verder.

"Dus aanbevolen vaccinaties zijn minstens zo belangrijk als de verplicht gestelde vaccinaties, dat geldt ook voor reizen naar het Middellandse zeegebied. Daarvoor worden óók vaccinaties aangeraden. Reizigers lezen dat er geen vaccinaties verplicht zijn en denken dan dat ze geen risico lopen. Vaak is deze onbekendheid de reden om niet naar de GGD te gaan voor informatie, dan wel een vaccinatie”, legt Krijnen uit, terwijl meer dan de helft van de vakantiegangers naar Turkije, Tunesië, Egypte of Marokko nog steeds onbeschermd op reis gaat. Vakantiegangers die op reis gaan naar deze landen lopen het risico om ziekten als Hepatitis A (geelzucht), difterie, tetanus of polio op te lopen. Deze ziekten zijn erg besmettelijk en hebben vervelende gevolgen die het vakantieplezier flink kunnen verpesten.

Bij all-inclusive vakanties hebben veel reizigers een veilig gevoel, maar om besmet te raken hoef je niet in primitieve omstandigheden te verkeren. Zo kan besmet (drink- en zwem)water en voedsel al voldoende zijn om ziek te worden, maar ook anderen kunnen ongemerkt hun bijdrage leveren. Bijvoorbeeld wanneer de kok zijn handen niet (goed) wast, ligt besmetting op de loer.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)