De kantonrechter in Zwolle heeft maandag meerdere mannen uit Ter Apel veroordeeld tot gevangenisstraffen. De bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) in het Groningse dorp werden veelvuldig op de bon geslingerd omdat ze zonder te betalen met de trein reisden tussen Emmen en Zwolle. Een jonge asielzoekster (18) volgde het voorbeeld van haar plaatsgenoten. Zij kreeg een werkstraf opgelegd.
Vorige week schreef De Telegraaf dat op de treinroute van en naar het asielzoekerscentrum massaal wordt zwartgereden door met name ‘veiligelanders’. Een woordvoerder van treinvervoerder Arriva bevestigde aan de krant dat 92 procent van de uitgeschreven boetes op de Vechtdallijn, het traject Zwolle-Emmen, niet wordt betaald.
Een handjevol tolken wacht maandagmiddag geduldig voor de deur van een kleine rechtszaal in de rechtbank van Zwolle. Omdat iedereen in Nederland het recht heeft om een strafproces in de eigen taal te volgen zijn de beëdigde vertalers opgeroepen. In het eerste uur van de middagsessie van de kantonrechter staan zes verdachten op het programma. Vijf van hen verblijven of verbleven in het asielzoekerscentrum in Ter Apel en maakten zich schuldig aan het herhaaldelijk zwartrijden op de Vechtdallijn.
Geen van de opgeroepen verdachten verschijnt in de rechtbank. Zwijgzaam loopt het legertje tolken de rechtszaal binnen om een handtekening op te halen bij de griffier van de rechtbank. De krabbel van de notulist van de edelachtbare is noodzakelijk voor de vertalers om een factuur in te dienen bij de Nederlandse staat vanwege de gemaakte onkosten.
Celstraffen
A. (22) wordt als eerste bij verstek veroordeeld door de kantonrechter. Afgelopen jaar werd hij zes keer in de kraag gevat voor zwartrijden. De Tunesiër wordt schuldig bevonden, maar krijgt geen straf opgelegd omdat hij inmiddels het land is uitgezet.
H. (32) uit Ter Apel werd vorig jaar door de rechter veroordeeld omdat hij twaalf keer in de trein stapte zonder te betalen. Veel heeft hij er niet van geleerd. Opnieuw moet de rechter zich door een stapel openstaande zaken worstelen. “Als ik goed tel gaat het vandaag om 34 keer reizen zonder geldig vervoersbewijs,” concludeert de magistraat.
De officier van justitie knikt bevestigend. “Bij de politie verklaarde hij iedere keer dat hij geen geld had,” voegt ze eraan toe. “Voor de helft van de zaken eis ik een dag gevangenisstraf, dus in totaal 17 dagen.” De kantonrechter denkt er anders over. “Hij heeft 34 keer in de trein gezeten zonder te betalen. Meneer gaat dan ook 34 dagen de cel in.”
El M. (24), ook domicilie kiezend in AZC Ter Apel, sprokkelde zeventien bekeuringen bij elkaar vanwege zwartrijden en roken in de trein. Opnieuw deelt het Openbaar Ministerie het aantal boetes door twee en rondt het af ten faveure van de verdachte. De officier eist 8 dagen gevangenisstraf. Opnieuw gaat de kantonrechter er niet in mee en veroordeelt El M. tot 17 dagen celstraf.
N. (22) zat vier keer op het politiebureau om daar te verklaren dat hij geen geld had om een treinkaartje te kopen. De officier van justitie is ondertussen gaan wennen aan de kantonrechter van dienst. Ze eist vier dagen gevangenisstraf. De rechter volgt de eis en stuurt de Algerijn 4 dagen de cel in.
R. (27) is de volgende zwartrijder uit Ter Apel. Het Openbaar Ministerie heeft geen flauw idee of de man die tien keer een treinreis maakte zonder te betalen het land is uitgezet. De rechter besluit de zaken tegen R. aan te houden tot juni.
Achter gesloten deuren
De laatste zaak in het eerste uurtje van de middagzitting wordt achter gesloten deuren behandeld. Een 18-jarige vrouw uit Ter Apel werd 26 keer op de bon geslingerd voor zwartrijden. Voor de minderjarige asielzoekster wordt het jeugdstrafrecht toegepast. De rechter veroordeelt haar tot een taakstraf van 52 uur.
Ondertussen staat er weer een groepje tolken voor de rechtszaal. Geen van allen hoeft zich warm te draaien om het strafproces te vertalen. Opnieuw is geen enkele verdachte ingegaan op de uitnodiging van justitie om bij de rechter te verschijnen. Wederom voltrekt zich bij de griffier het ritueel van de vertalers met een openstaande factuur voor de Staat der Nederlanden.
In het tweede uur stonden S. (22) en B. (19) terecht voor zwartrijden. Beide mannen uit Ter Apel werden negen keer betrapt op zwartrijden. Hun plaatsgenoten H. (31) en B. (32) vergaten zeven keer een treinkaartje te kopen.