Al vijf jaar wordt er in het stadhuis van Zwolle gewerkt aan een oplossing om een definitief einde te maken aan de puinhoop langs het Almelose Kanaal. Een bewoonster van een woonboot sleept keer op keer grofvuil uit de omgeving naar het grasveld langs het kanaal. In 2020 sommeerde gemeente Zwolle de vrouw de rotzooi op te ruimen en zou erop toezien. Dat toezicht faalde en twee jaar later zochten ambtenaren naar een structurele oplossing. Ook dat is niet gelukt, de al jarenlang klagende buurtbewoners en voorbijgangers moeten lijdzaam toezien dat de afvalberg er in het voorjaar van 2025 nog steeds is.
“Alle begrip dat het raar overkomt, maar we zijn ermee bezig,” zegt Marlijn van der Sar, woordvoerder van gemeente Zwolle. Ze noemt het een complexe situatie waarbij verschillende zorgpartijen betrokken zijn. “We vinden het als gemeente een lastige situatie.” Ook omwonenden die al jarenlang overlastmelding maken bij de gemeente vieren het lustrum van de afvalberg niet. De ratten die welig tieren in hun afvalparadijs langs het kanaal lijken de enige die tevreden zijn.
In januari 2020 kwam de gemeente Zwolle voor het eerst in actie na vele klachten van omwonenden. Bij de woonboot lag toen al maandenlang veel afval. De bewoonster moest alle rotzooi opruimen en de gemeente zou erop toezien.
De rotzooi werd opgeruimd, maar het was van korte duur. Na vele meldingen ontmantelde de gemeente in maart 2021 opnieuw de vuilstort bij de woonboot. Ruim een week later sleepte de bewoonster weer met grofvuil en groeide haar afvalverzameling gestaag.
In het voorjaar van 2022 schreef 1Zwolle: “Het lijkt net of je op de open dag van de Rova bent.” Bij de woonboot lag opnieuw een flinke afvalberg. “De spullen worden binnenkort opgeruimd,” zei Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente destijds. “Ook gaan we met de bewoonster om tafel om tot een structurele oplossing te komen, zodat dit zich niet blijft herhalen.”
Vijf jaar later zijn omwonenden nog niets opgeschoten met het melden van overlast bij de gemeente. Bij de woonboot staat opnieuw het grofvuil uitgestald, tussen de afgedankte meubelen ligt zelfs chemisch afval. Het is momenteel onduidelijk wanneer het afval wordt verwijderd. Een permanent einde aan het probleem is niet in zicht.
“Er zal zeker weer een keer opgeruimd worden. De bewoonster heeft de aandacht van verschillende van onze partners,” zegt Van der Sar. “Een structurele oplossing is niet zo eenvoudig, maar die moet uiteindelijk wel worden gevonden. Daar is onze inzet op gebaseerd.”
De namen van de bewoonster van de woonboot en omwonenden zijn bekend bij 1Zwolle, maar worden om privacyredenen niet genoemd.