Wie heeft er gelijk op de Oude Vismarkt, de Melkmarkt of de Grote Markt? De kooplui of de ambtenarij? Dat laatste klinkt misschien wat onaardig, maar het lijkt er wel op dat de marktkooplui dat zo aanvoelen.
Dat er te veel verkeer in onze binnensteden rijdt wordt ons allemaal steeds duidelijker. Laten we wel wezen, oude binnensteden zijn nooit zo gebouwd dat ze de huidige verkeersdruk aankonden. Dat geprobeerd wordt er iets aan te doen is een goede zaak.
Echter. Weekmarkten zijn essentiële onderdelen van een stad of dorp. Net zo belangrijk als de apotheek, de supermarkt, de visboer en de slager, om eens wat te noemen. Zijn er ook plannen om bijvoorbeeld die supermarkten te verplichten binnen afzienbare tijd uitsluitend ‘groene stroom’ af te nemen? Zo ja, hoeft een winkel buiten het oude centrum dat dan niet?
Elke vergelijking – ik weet het – loopt mank, maar waarom mag Jaap Buter, ook mijn sokkenleverancier, per 1 mei niet meer met zijn bedrijfsauto in het centrum komen? Hij doet dat al vijftig jaar.
Zoals hij het zo mooi weet te zeggen: “Mag wel met die auto van Maastricht naar Zwolle rijden, maar de laatste 225 meter naar de markt, mag dan niet meer. Het is niet uit te leggen!” Als hij aangekomen is, staat hij tot aan het eind van de markttijd stil.
Ik kan het ook niet uitleggen. Wel dat een bezorgdienst die de hele dag rondjes in een stad rijdt, dat met een eigentijdse milieuvriendelijke auto moet gaan doen. Wel als je huidige bedrijfswagen zo oud is dat hij echt aan vervanging toe is. Maar niet op een door overheid vastgestelde datum. Hoe tijdig de overheid ook meende dat te hebben aangekondigd.
En dan lees ik ook nog de opmerking van koopman Wouter Westrik, dat elektrische bussen met voldoende trekkracht simpelweg nog niet bestaan. ‘De Olijvenkoning’, ook een marktkoopman, is er inmiddels mee gestopt en dat na 24 jaar. De investering van nieuw rijdend materieel kan nu nog niet uit. Zo simpel is dat.
Zoals gezegd, weekmarkten horen bij een stad of dorp. Die poets je niet even weg. Ze zorgen voor de leefbaarheid. Ik zie overeenkomsten met de kermis die ook weg moest uit de binnenstad. Als het stoppen van de gehele markt uiteindelijk de bedoeling is, zeg dat dan als gemeente. Is dat niet het geval, ga dan marktgericht met de kooplui in gesprek.