Basisschoolleerlingen in Kampen hebben donderdag vier geadopteerde oorlogsmonumenten overgedragen aan hun opvolgers. Zoals ieder jaar op 17 april, de dag waarop de stad in 1945 werd bevrijd, stonden ze stil bij de betekenis van herdenken. In het kader van de landelijke actie Adopteer een Monument droegen de kinderen de zorg voor ‘hun’ monument symbolisch over aan een jongere groep of een andere school.
Bij elk monument hield de adoptieschool een eigen herdenkingsmoment. Leerlingen legden bloemen, hielden twee minuten stilte, hesen de vlag, zongen het Wilhelmus en droegen soms gedichten voor.
Zo werd bij het algemeen oorlogsmonument aan de De la Sablonièrekade de adoptie overgedragen van groep 8 naar groep 7 van basisschool De Morgenster. De gedenksteen aan de Synagoge, ter herinnering aan de gedeporteerde Joodse stadsgenoten, ging over van de Zwijsenschool naar de Marnixschool. Het Indiëmonument in het stadspark, dat herinnert aan gesneuvelde Kamper militairen in Nederlands-Indië, werd binnen basisschool De Wegwijzer overgedragen van groep 8 naar groep 7.
Ook de twee gedenkstenen voor de op 28 september en 8 oktober 1944 gefusilleerde mannen kregen een nieuwe adoptieschool. De overdracht ging van OBS Villa Nova naar ODS De Engelenberg. Leerlingen van het Ichthus College waren hierbij eveneens aanwezig.
Burgemeester Sander de Rouwe woonde de ceremonie bij bij de Synagoge. De wethouders Richard Boddeus, Bernard van den Belt en Bas Wonink waren verspreid over de andere locaties aanwezig.
Kinderen die eerder op de ochtend bij de herdenkingen aanwezig waren, gingen tijdens een vrijheidsmaal in de Stadsgehoorzaal in gesprek met mensen die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt of er via familieverhalen over konden vertellen.
Een van de aanwezigen was mevrouw Seevers-Oldenhof, dochter van oud-burgemeester Oldenhof, die tot 1942 burgemeester van Kampen was en na de oorlog vanaf 1945 opnieuw het ambt bekleedde. Haar persoonlijke herinneringen en familieverhaal brachten de geschiedenis op een indringende manier tot leven.