In de vroege ochtend van zondag 19 februari 2023 slenteren de laatste carnavalsvierders de Zwolse binnenstad uit. De kroegen zijn gesloten, en ook bij Febo op de Grote Markt hebben feestgangers nog ‘even een vette bek gehaald voor het slapen’. Het plein voor de snackbar ligt bezaaid met afval, waarbij vooral de plastic wegwerpbekers, die toen nog in gebruik waren, de grootste boosdoener zijn.
Opnieuw strijkt gekleurd licht langs de gevels op de Grote Markt, maar ditmaal geen carnavaleske feestverlichting: de oranje zwaailampen van een leger aan veegmachines en vuilniswagens van afvalverwerker Rova verlichten het plein. Voor de medewerkers is het een routineklus: voor het ochtendgloren moet de binnenstad weer spik en span zijn.
Voordat ze aan de schoonmaak beginnen, krijgen de Rova-medewerkers bij Febo een warme hap. Ondertussen haalt personeel van de snackbar vuilniszakken vol lege frietbakjes uit de vuilnisbakken. “Gooi het maar bij de rest buiten, dan rijden we er zo wel overheen met een veegmachine,” zegt een van de mannen van Rova.
Het aanbod bespaart de snackbarmedewerker een wandeling met volle vuilniszakken naar de ondergrondse containers op de Ossenmarkt. Echter, een politieagent ziet hoe twee vuilniszakken worden leeggeschud op de Grote Markt en maakt proces-verbaal op. Niet veel later valt er bij de eigenaren van het Zwolse Febo-filiaal een boete van 1000 euro op de mat.
‘Matsprijsje’
De opgelegde boete blijkt een ‘matsprijsje’, normaal gesproken bedraagt de sanctie 3000 euro, maar vanwege carnaval werd volstaan met een derde. De gemeente legt daarnaast een preventieve last onder dwangsom op: als Febo opnieuw de stad vervuilt, volgen er hoge kosten.
De familie Theunisz, die naast een vestiging in Nijmegen sinds 2021 ook de Febo in Zwolle exploiteert, voelt zich allerminst gematst. Tweelingbroers Mart en Luuk Theunisz tekenen bezwaar aan en voeren namens het familiebedrijf het woord bij de economische politierechter.
“Rova zegt wel vaker: ‘gooi het er maar bij’,” stelt Luuk. “Ik zag er geen kwaad in, het was die nacht al een grote bende op straat.” Broer Mart vult aan: “Het was zeker niet onze intentie om kosten te ontwijken. Het is niet dat we afval in de bossen hebben gedumpt!”
‘Heel wat kroketten verkopen’
De politierechter toont begrip, maar wijst erop: “Ook al zegt Rova ‘gooi het afval maar op straat’, zij zijn natuurlijk niet het gezag.” Hij vraagt of de Febo-uitbaters de boete kunnen betalen. Luuk reageert: “Een kroket kost 3 euro, en daar moeten nog alle kosten zoals huur en personeel van af. Voor 1000 euro moet je heel wat kroketten verkopen.”
De officier van justitie benadrukt: “Rova is er om de straten schoon te vegen, niet om iedereen zijn rotzooi op te ruimen,” en eist een geldboete van 750 euro. De gebroeders Theunisz reageren teleurgesteld. “Ik vind het nog steeds vrij hoog,” zegt Mart.
De politierechter spreekt uiteindelijk een gematigd vonnis uit: “Het was aannemelijk dat Rova het afval zou opvegen.” Hij legt een geldboete op van 750 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.