Woningstichting Deltawonen wil dat de rechter een bewoner van een appartement aan de Korte Smeden in Zwolle binnen twee weken op straat zet. De man, George P. (55), zou zijn woning gebruiken als bordeel en vrijplaats voor de handel en het gebruik van harddrugs. Zelf zou hij er nauwelijks nog verblijven.
Vergezeld door zijn bewindvoerder en een begeleider van Limor verscheen de bewoner woensdag voor de rechter. Hij ontkende de overlast, terwijl de maatschappelijk werker benadrukte dat het voor P. van groot belang is dat hij in de woning kan blijven. “Hij heeft zijn woning nodig om aan zijn toekomst te werken.”
Volgens Deltawonen is er al jarenlang sprake van ernstige overlast. De bewoner zou zich bezighouden met drugshandel in en rond het gebouw, prostitutie, regelmatig urineren in het trappenhuis en zich agressief gedragen tegenover buren. ’s Nachts is er veel in- en uitloop van onbekenden, wat volgens omwonenden zorgt voor een onveilig gevoel.
P. gaf tijdens de zitting aan dat het urineren in het trappenhuis niet moedwillig gebeurt. “Ik heb een ziekte en waar ik ook ben moet ik direct, anders plas ik in mijn broek,” verklaarde hij tegenover de rechter.
Sekswerkers uit Brazilië en Roemenië
In de woning zijn meerdere sekswerkers aangetroffen, onder wie vrouwen uit Brazilië en Roemenië. Een Braziliaanse prostituee verklaarde dat ze vanuit het appartement werkte en daarvoor honderd euro per week betaalde.
Op een later moment werd een Roemeense vrouw aangetroffen terwijl George P. zelf niet aanwezig was. P. ontkent dat er vanuit zijn woning prostitutie plaatsvindt. “Mensen denken gelijk dat het hoeren zijn,” zei hij. “Ik heb dat vroeger wel gehad, maar doe dat niet meer. In mijn woning wordt niet gewerkt.”
Volgens Deltawonen verbleef P. destijds in een woning aan de Nieuwstraat. “Dat is niet waar,” reageerde hij. “Ik kwam daar alleen om een kat van een kennis eten te geven.”
Voor de advocaat van Deltawonen is George P. geen onbekende. Jaren geleden stond ze ook al tegenover hem in de rechtszaal, toen namens woningcorporatie SWZ. “Het ging toen om precies hetzelfde,” zei ze tijdens de zitting. De rechter fronste de wenkbrauwen en vroeg of Deltawonen hiervan wist. Dat bleek niet het geval. Hoe P. ondanks zijn verleden opnieuw een sociale huurwoning kreeg toegewezen, blijft dan ook een raadsel.
George P. wil afkicken
De begeleider van P. liet de rechter weten dat het behouden van de woning van groot belang is voor de toekomst van P. “Hij wilde nooit afkicken, maar nu wel,” zei de maatschappelijk werker. “Om hem in te kunnen schrijven bij een verslavingskliniek heeft hij een adres nodig.”
Hij benadrukte dat een behandeling zinloos is als vooraf al vaststaat dat P. uiteindelijk dakloos wordt. Daarnaast toonde de begeleider begrip voor de situatie van de omwonenden: “Het is voor hen inderdaad beter als hij verhuist,” zei hij. “De mannen waar hij mee omgaat zien er niet fris en gezellig uit.”
Deltawonen is duidelijk, de kans dat ze opnieuw een woning op een andere plek gaan verhuren aan P. is nihil. “Hij wordt dan door SWZ en Deltawonen afgewezen, dus wordt het De Herberg,” concludeerde de begeleider. Hij voegde eraan toe dat hij P. ook kan blijven ondersteunen met raad en daad als hij daar verblijft.
George P. kreeg het laatste woord: “Vanaf nu laat ik niemand meer in mijn woning. Ik wil het beter gaan doen!”
De rechter doet binnen veertien dagen uitspraak.