Adverteren? Klik en informeer naar de mogelijkheden!

Herbenoeming burgemeester

Door Dick Algra

Alsof hij de baas is van Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Als iemand, in het openbaar, zijn of haar mening geeft over de politiek, komt er meestal commentaar op. Je hoeft maar in de mailboxen van de nieuwsmedia te kijken om dat te kunnen constateren. Ook de andere openbare reacties zijn meestal niet van de lucht.

Zo ook in Zwolle. Wel is het in mijn ogen dan vaak verwonderlijk dat, hier in onze stad, de burgemeester, Peter Snijders, wordt aangevallen als ware hij de grote boosdoener in onze gemeente.

Alsof hij de baas is van Zwolle. Alsof onze gemeente te vergelijken is met het leiden van, bijvoorbeeld, de supermarktketen Jumbo. Het tegendeel is het geval. In een stad is de gemeenteraad de baas. Het college van burgemeester en wethouders moet verantwoording afleggen aan die gemeenteraad.

De burgemeester is wel vaak de voorzitter van vele overleggen, treedt als vertegenwoordiger van alle Zwollenaren op in het openbaar en is betrokken bij de zogenoemde lokale driehoek. Dat laatste is een overleg tussen de hoofdofficier van justitie, de eenheidschef van de politie en de burgemeester. Zeker voor grotere plaatsen, waar Zwolle er ook eentje van is, is dat om het regionale aspect een belangrijke taak.

Vanwege dat belang van de functie wordt de burgemeester door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken (samen ‘de Kroon’) benoemd. Echter, dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad, en wel voor een periode van zes jaar. Ook bij herbenoeming vindt zo’n procedure plaats.

Mensen die roepen dat we een slechte burgemeester hebben, daar zouden we tegen kunnen zeggen: Dat is dan je eigen schuld, had je bij de gemeenteraadsverkiezingen maar moeten gaan stemmen of anders stemmen, want die gemeenteraad is door ons, alle Zwollenaren, samengesteld. Zeker ook als je niet gestemd hebt.

Peter Snijders is sinds 2019 onze burgervader. Daarvoor is hij dat van de gemeenten Hardenberg, De Wolden en Coevorden geweest en weet daardoor heel goed hoe het politieke spel gespeeld moet worden.

Veel wethouders van gemeenteraden komen voort uit de politieke partijen van de gemeente. De inbreng die zij hebben in een college van burgemeester en wethouders is gewoonlijk afkomstig uit hun politieke partijen en ze zijn daarop, naar mijn mening, door iedereen aanspreekbaar.

De politiek-correcte weg is natuurlijk via de gemeenteraad, maar u en ik mogen te allen tijde, mits fatsoenlijk, ons mondje roeren. Gelukkig maar.

Foto 1
Alsof hij de baas is van Zwolle.
Alsof hij de baas is van Zwolle.
Foto: Peter Denekamp