Adverteren? Klik en informeer naar de mogelijkheden!

Van lekkage tot gebrek aan privacy, waarom het stadhuis in Kampen écht op de schop moet

Het stadhuis in Kampen.
Foto: Mitchell Boswijk

Lekkage, arbonormen en geluidsoverlast zijn de woorden die vallen in de toelichting op de voorgenomen renovatie van het Kamper stadhuis. Het 23 jaar oude gebouw aan het Burgemeester Berghuisplein heeft namelijk dringend onderhoud nodig. Het college zelf noemt de renovatie, in tijden van grote financiële uitdagingen, “een ingewikkelde maar noodzakelijke keuze”.

Het aantal medewerkers binnen de gemeente is de afgelopen jaren gegroeid. Zo zijn er taken van de landelijke overheid overgeheveld naar gemeenten, met als gevolg dat er meer ambtenaren in dienst zijn gekomen. Vooral bij de flexwerkplekken loopt het spaak. Ambtenaren komen soms naar kantoor om vervolgens weer naar huis te moeten, omdat ze geen plek kunnen vinden om te werken. Het is zelfs wel eens voorgekomen dat iemand om die reden na een of twee maanden ontslag nam, vertelt een van de wethouders.

Een ander probleem is het thuiswerken. Ambtenaren die vanuit huis werken, overleggen vaak via Teams. Voor hun collega’s op kantoor werkt dit verstorend; ze kunnen zich dan niet goed concentreren op hun werk. Het is echter niet eenvoudig om ‘even een wandje door te breken’. Want de verwarming, die in het plafond is ingebouwd, is geplaatst op basis van de huidige indeling. Het aanpassen van die indeling is daardoor niet zomaar mogelijk. “En dat is onhandig, er gaat namelijk ruimte verloren die beter benut kan worden,” aldus wethouder Faber.

Achterstallig onderhoud
Er is ook sprake van achterstallig onderhoud. Zo is de dakbedekking aan vervanging toe. Het college wil van de gelegenheid gebruikmaken om meer zonnepanelen te plaatsen dan nu het geval is. Het huidige aantal kan niet voldoen aan de stroomvraag, en dat is volgens het college niet duurzaam.

Aan de uiteinden van de vleugels is bovendien sprake van lekkage. Zo zijn de halfronde gevels gaan lekken. Dit zou komen doordat de kozijnen naar buiten worden gedrukt door het ‘werken’ van de muur. Bij regenachtig weer liggen er overal handdoeken tegen de binnenkant van de muren.

Centrale hal
Ook de centrale hal moet worden aangepakt, vindt het college. Zo zou het er veel te lawaaiig zijn. Volgens de wethouder komt het voor dat mensen soms hun hele levensverhaal aan de balie moeten vertellen. De galm in de hal zorgt er echter voor dat anderen gemakkelijk kunnen meeluisteren. Bovendien, aldus het college, zit de receptie op een erg onhandige plek. De rij voor de balie blokkeert vaak de toegang tot de rest van de hal. Daarom wil het college de balie bij de renovatie verplaatsen naar de ruimte tussen de raadszaal en de huidige receptie.

Bezuinigingen
De kosten van al deze plannen bedragen zo’n 22,5 miljoen euro. Een fors bedrag, zeker gezien de aangekondigde bezuinigingen in het kader van het zogenoemde ravijnjaar. Die bezuinigingen kunnen oplopen tot 15 miljoen euro per jaar voor de gemeente. Daarmee ligt de renovatie uiterst gevoelig. Het college zelf ziet de investeringen echter als noodzakelijk. Bij uitstel kan de renovatie jaarlijks een miljoen euro extra kosten.

“Het gebouw is te klein geworden voor de organisatie zoals die er nu staat. Uitbreiden buiten het pand willen we liever niet, dus binnen de bestaande muren moet het passend worden gemaakt,” vindt wethouder Bernard van de Belt.

Of de raad instemt met de uitgebreide renovatie, is nog onduidelijk. Er liggen meerdere scenario’s op tafel. Zo kan een deel van de renovatie, of zelfs het geheel, eventueel worden uitgesteld.

Foto's 5
Een impressie  van de nieuwe centrale hal.
Een impressie van de nieuwe centrale hal.
Foto: BRTArchitecten
Werkplekken in het stadhuis.
Werkplekken in het stadhuis.
Foto: Sanne de Vries
Een impressie van de nieuwe werkplekken.
Een impressie van de nieuwe werkplekken.
Foto: BRTArchitecten
Het dak van het stadhuis.
Het dak van het stadhuis.
Foto: Sanne de Vries
Het stadhuis in Kampen.
Het stadhuis in Kampen.
Foto: Mitchell Boswijk

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)