Het Schadefonds Geweldsmisdrijven weigert schadevergoeding aan Jaemy P. uit te keren. De Zwollenaar werd ruim anderhalf jaar geleden neergeschoten bij coffeeshop Sky High aan de Van Karnebeekstraat in Zwolle. Het fonds kent hem geen gemeenschapsgeld toe, omdat P. zich in het criminele milieu zou begeven. Hij is het daar niet mee eens en daagde het Schadefonds woensdag voor de rechter.
Afgelopen najaar oordeelde de rechtbank dat Ryance M. (40) uit Dalfsen op zaterdag 16 september 2023 meerdere kogels afvuurde op Jaemy P., die in het verleden deel uitmaakte van de Zwolse drugsbende rond de Afghaanse broers Idris en Abas M. De Zwollenaar raakte daarbij zwaargewond, maar overleefde de aanslag. Ryance M. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar. Daarnaast moest hij 10.000 euro smartengeld aan zijn slachtoffer betalen.
Volgens de rechtbank lag een ruzie over 18.000 euro aan drugsgeld ten grondslag aan de schietpartij. P. zou samen met twee anderen naar de woning van M. zijn gegaan om het geld op te eisen. Tien dagen later werd hij beschoten. Een vuurwapen is nooit gevonden en direct bewijs ontbrak, maar op basis van camerabeelden, het postuur van de schutter en eerdere getuigenverklaringen achtte de rechtbank bewezen dat M. de schutter was.
Schadevergoeding aan Jaemy P.
“De strafzaak loopt nog in hoger beroep,” zei Jenneke Broekhuizen, de advocaat van P. Zolang dat nog loopt, hoeft Ryance M. geen cent schadevergoeding te betalen. “Het gaat ook nog eens om een ontkennende verdachte,” voegde ze toe. Volgens haar ligt het voor de hand dat er na het hoger beroep cassatie volgt bij de Hoge Raad. “Het gaat daardoor nog jaren duren voordat die schadevergoeding onherroepelijk wordt.” Daarom vindt ze het logisch dat het Schadefonds nu alvast 5000 euro aan haar cliënt uitkeert. “Zie het als een voorschot dat later kan worden verrekend.”
Het fonds wees de rechter op de wet, die bepaalt dat er geen schadevergoeding wordt uitgekeerd als een slachtoffer zelf een aandeel had in het geweld. Een van de uitsluitingsgronden geldt voor mensen die zich in het criminele of drugsmilieu begeven.
“Als er om 18.000 euro buiten het normale incassotraject dat soort opdrachten worden uitgezet, dan weet je dat je in het criminele circuit zit,” zei jurist Yoram Pieters namens het Schadefonds. “Het ging over een partij wiet die met vals geld was betaald.”
Geen ernstig letsel
Pieters wees de rechter er ook op dat Jaemy P. direct na de schietpartij verklaarde betrokken te zijn bij de Zwolse drugsoorlog, en die verklaring pas later bijstelde. Broekhuizen verweerde zich door te stellen dat het Openbaar Ministerie de verklaringen van P. in de strafzaak als betrouwbaar heeft aangemerkt.
Ze benadrukte dat P. tijdens de incasso geen geweld gebruikte. “Het door de dader toegepaste geweld staat dan ook in geen enkele verhouding.” Volgens haar moet het fonds in dat geval wel degelijk uitkeren. Pieters weersprak dat: “Er was geen sprake van zeer ernstig letsel, en dat is een vereiste voor vergoeding bij buitensporig geweld.”
De rechter neemt zes weken de tijd om te bepalen of P. wel of geen deel uitmaakt van het criminele milieu. Het Schadefonds weet dan of het 5000 euro moet storten op de bankrekening van Jaemy P.