Carolus Clusius College genomineerd voor prijs eTwinning

Haarlem / Zwolle – Europees lerarennetwerk eTwinning bestaat vijf jaar. Om de verjaardag van deze online community te vieren, vinden er van 4 tot 15 oktober diverse activiteiten plaats. In Nederland én op het web. Het Carolus Clusius College uit Zwolle is een van de genomineerden voor de eTwinningprijs die op 13 oktober wordt uitgereikt. eTwinning is de virtuele gemeenschap (‘online community’) voor scholen in meer dan 30 Europese landen.

Via ww.etwinning.net vinden meer dan 94.000 leraren elkaar en werken hun leerlingen samen met behulp van ict. De community is bedoeld voor iedereen die verbonden is aan een basisschool of een school voor voortgezet onderwijs; (v)mbo, havo en vwo. Met eTwinning zingen scholieren bijvoorbeeld liedjes met leeftijdgenoten in Frankrijk, maken ze filmpjes voor leerlingen in Turkije of mailen ze in het Engels over een wiskunde-opdracht. Het doel van al deze projecten: het opdoen van internationale ervaring, het stimuleren van ict-vaardigheden én het ondersteunen van verplichte lesstof op een luchtige manier.  

Binnen Nederland zijn er ruim 1100 scholen die meedoen aan eTwinning. Een derde hiervan is basisschool. Momenteel zijn er 700 geregistreerde projecten en een onbekend aantal niet-geregistreerde projecten. De landen waar Nederland het liefst projecten mee uitvoert zijn (in volgorde van grootte) Polen, Frankrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het minst populair zijn Malta en Luxemburg. De taal waarin de Nederlanders het liefst werken is Engels, gevolgd door Frans, Nederlands en Duits. De meeste Nederlandse docenten die meedoen aan eTwinning zijn taaldocenten, gevolgd door aardrijkskundigen en geschiedkundigen.  

Al deze scholen kunnen in oktober meedoen aan diverse activiteiten. Er zijn bijvoorbeeld ballonnenwedstrijden op 14 plaatsen in het land. Na het oplaten kunnen deelnemers op een digitale kaart zien waar in Europa hun ballon terecht is gekomen. Daarnaast is er een ontwerpwedstrijd met andere Europese landen waarin leerlingen hun eigen digitale kaart ontwerpen. De winnaars krijgen een workshop van striptekenaar Stephan Timmers. Hij maakte onlangs het stripboek ‘Europa is echt overal’.  In oktober worden ook de jaarlijkse eTwinningprijzen uitgereikt voor het beste project van het afgelopen jaar. Scholen die hun project insturen maken kans op een digitaal schoolbord van Smart. 

“Internationaliseren op scholen was nog nooit zo makkelijk,” aldus Marjolein Mennes, coördinator eTwinning. “Via de site vind je makkelijk projectpartners in het buitenland, je hebt geen fondsen nodig om een project te doen, en dankzij email, Skype en andere digitale mogelijkheden gaat het leggen van contacten veel soepeler en sneller. De jaren zit hier dus nog zeker toekomst in.”  Cees Brederveld, docent aan de St. Aloysiusschool voor Mavo in Hilversum deed de afgelopen jaren vele eTwinningprojecten. Ook hij gaat nog wel even verder: “De leerling staat centraal, en daar leen een project als eTwinning zich uitstekend voor. Neem het leren schrijven van een brief in het Engels. Dat kun je blijven oefenen, maar dat verveelt al snel. Als je daarentegen schrijft naar een leeftijdgenoot in Noorwegen en daar ook weer een antwoord op krijgt, wordt zo’n brief of e-mail plotseling een middel in plaats van een doel.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)