Berkes wint 16e Windesheim Weekendtoernooi schaken

Foto van auteur

Ferenc Berkes is afgelopen weekend is winnaar geworden van het 16e Windesheim Weekendtoernooi schaken.  Berkes scoorde samen met Andras Flumbort 5 punten, ze werden gevolgd door een zestal spelers, waaronder de Nederlandse grootmeesters Nijboer en Ernst, met 4½ punt.

Het Windesheim Weekendtoernooi schaken is een initiatief van de Stichting Bevordering Schaaksport Zwolle dat dit toernooi inmiddels voor de 16e keer organiseerde. Annette Roeters, lid College van Bestuur van VU-Windesheim, opende vrijdagavond het toernooi door aan het eerste bord de eerste zet uit te voeren. Daarna gingen de ongeveer 120 schakers, verdeeld over 2 groepen (naar speelsterkte), aan de slag.

  

Het toernooi kende dit jaar een zeer sterk deelnemersveld. Maar liefst 8 internationale grootmeesters namen deel, waaronder Friso Nijboer, Sipke Ernst, Harmen Jonkman, Jan Werle en Erik van den Doel. Daarnaast namen er 6 internationale meesters deel, waaronder Wouter Spoelman, uit Zwolle. Vanaf de 2e ronde ontmoeten de IM’s en GM’s elkaar, en na drie ronden had geen enkele speler nog een 100% score. Op de zondagochtend won Berkes van Ikonnikov, de winnaar van vorig jaar, en kwam daarmee alleen aan kop. Friso Nijboer moest op de zaterdag tweemaal een remise toestaan, en raakte daardoor op achterstand. Jan Werle verloor in de voorlaatste ronde van Friso Nijboer en was daarmee kansloos voor een goede eindklassering. Erik van den Doel verloor van Andras Flumbort en vergooide daarmee zijn kansen op een goede eindkalssering. Sipke Ernst speelde in de laatste 2 ronden remise en werd daarmee gedeeld derde. Internationaal meester Wouter Spoelman uit Zwolle verloor in de 5e ronde, maar dankzij een knappe overwinning in de slotronde legde hij beslag op de 9e plaats. De Zwollenaren Johan Redeker en Orchibolt Suhbat scoorden beiden verdienstelijk 3½ punt.

Door in de laatste ronde remise te spelen tegen favoriet Friso Nijboer wist Ferenc Berkes uiteindelijk beslag te leggen op de eerste plaats en mocht de felicitaties daarvoor in ontvangst nemen. Johan Redeker en Siebren Westra wonnen de ratingprijzen; zij hebben nu een weekeinde Campanile BeNeLux in het vooruitzicht.

Uitslag groep A

1. Ferenc Berkes (Hon) 5 pnt

2. Andras Flumbort (Hon)5 pnt

3. Friso Nijboer, Sipke Ernst, Zvulon Gofshtein (ISR), Alexandr Kabatianski (DUI), Klaus Berg (DEN), Dejan Bojkov (BUL) 4½ pnt

Uitslag groep B

1. Matthijs van der Linden 5½ pnt

2. Ruud Kuchler 5 pnt

3. Jeroen de Cloet 5 pnt

4. Mats Tudvad (DEN) 5 pnt

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)