Zwolle – Hoog bezoek voor Overijsselse Gedeputeerde, de heer P. Jansen en de heer F. Smit, directeur van de Kamer van Koophandel. De Goedheiligman kwam vrijdagochtend 3 december allereerst naar het Provinciehuis in Zwolle om de Gedeputeerde te feliciteren met de nieuwe plaats van natuur binnen het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Natuur is immers een groot economisch goed, aldus de Sint.
De aangekondigde kabinetsbezuinigingen op met name de ecologische Hoofd structuur verbaasden hem daarom des te meer. Om zijn verhaal kracht bij te zetten droeg Sint een door de dichtpiet geschreven gedicht voor aan de Gedeputeerde en overhandigde hem het boekje ‘De natuur verdient beter. De economische hoofdstructuur als kans’. De onderliggende boodschap van de Sint aan de Gedeputeerde was helder: ‘Zorg dat natuur ook in uw provincie de economie een boost geeft en mens, dier en plant meer ruimte’. Om het economische belang van een mooie natuur nog eens nader te onderstrepen brachten Sint en Piet daarna een bezoek aan de heer F. Smit, directeur van de Kamer van Koophandel. In tien coupletten ‘dichtte’ Sint de loftrompet over het economische gewin van natuur.
Sinterklaas liet zich bij deze actie inspireren door het gedachtegoed van ARK Natuurontwikkeling en de gedrevenheid van Natuur en Milieu Overijssel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel. Zij fluisterden Sint in de heilige oren de Gedeputeerde nogmaals te wijzen op het economische en sociale belang van de natuur voor de burger. Het prachtige cadeau dat natuur heet hoeft immers alleen maar opnieuw uitgepakt te worden.
De organisaties zetten zich in om met goede voorbeeldprojecten te laten zien dat investeren in natuur niet ‘alleen maar’ investeren in groen is. Natuur speelt een centrale rol in tal van maatschappelijke en economische behoeften: bijvoorbeeld recreatie, schoon drinkwater, waterbeheer, veiligheid in het licht van klimaatverandering, gezondheid van mensen, CO2-compensatie, hogere huizenprijzen in een groene omgeving en daarmee van de WOZ- inkomsten van gemeentes. Het economisch nut van natuur is verder uitgewerkt met cijfers en voorbeelden in de publicatie ‘De natuur verdient beter. De economische hoofdstructuur als kans’. Deze kunt u downloaden op www.ark.eu/€H$.
GEDICHT
Wat de Sint nú heeft vernomen
‘Natuur’ bij ‘Economische Zaken’!
Men begrijpt dat wat je lief is
soms ook heel erg lucratief is.
Niet dat ’t dat zou móeten zijn
Maar is als bijproduct toch fijn.
Een ziekenhuis, mits groen gelegen
zal het ongetwijfeld baten
als ’n patiënt zijn bed deswege
één dag eerder kan verlaten.
’n Kind dat rondklimt in een boom
wordt lenig, sterk, is in zijn schik
Jantje Beton is daarbij sloom,
vaak depressief en veel te dik.
Door natuur gezuiverd water
kan al bijna in een glas.
Zonder groen krijg je dat later
na veel duur gefilter pas.
Ook bij tentjes langs de kustlijn
rollen nu de euro’s hard
Mocht u ’t zich nog niet bewust zijn
’t gaat hier om een half miljard.
OZB is nog zo’n klapper.
Naast natuur vliegt-ie omhoog.
Stadsgemeenten zitten krapper
dan ’t dorp Schiermonnikoog.
Je maakt ruimte voor rivieren,
goed voor baksteenindustrie,
voor toerisme, wilde dieren.
Betaal je één, je krijgt er drie.
Graag is Sint een goed-nieuws melder
en de bedoeling lijkt me helder:
Investeer in de natuur
want die blijkt helemaal niet duur
Elke cent betaalt zich vlug
dubbel en ook dwars weer terug.