Leerlingen onderwijzen elkaar over seksuele gezondheid

Zwolle – Het klonk de derdejaars leerlingen Sociaal Pedagogisch Werk van het Deltion College te Zwolle niet meteen als muziek in de oren: seksuele voorlichting geven aan eerstejaars. Maar inmiddels zijn ze vier maanden verder en er helemaal klaar voor.

Twee klassen van het SPW niveau 3 hebben onlangs les gehad van Marlise Aarts, preventiemedewerker seksuele en relationele vorming bij GGD IJsselland. Onder de noemer Love Sex Magic heeft zij hen gedurende twee periodes opgeleid tot heuse voorlichters, zodat ze in groepjes voorlichting kunnen geven aan eerstejaars leerlingen. Op woensdag 19 januari is het zover, dan gaan de zeven groepjes voor de eerste keer hun voorlichting geven aan de eerstejaars.

Peereducatie heet deze methode: leeftijdsgenoten leren aan leeftijdsgenoten. Dat deze manier van voorlichten werkt is vorig jaar al gebleken in de pilot van dit project. “Peereducatie is het inzetten van leeftijdgenoten tijdens voorlichting. Het gaat erom om leden uit de doelgroep – de leerlingen die les krijgen zijn rond de twintig jaar – systematisch in te zetten bij preventieactiviteiten om de preventie boodschap over te dragen aan leeftijdgenoten. Jongeren zijn loyaal naar elkaar. Ze luisteren naar elkaar en ze spreken elkaars taal. Daardoor blijft informatie veel beter hangen”, legt Marlise uit.”

Aarts maakt in haar lessen een bewust verschil tussen seksuele voorlichting en seksuele vorming. Onder voorlichting wordt vooral het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes bedoeld, terwijl je bij seksuele vorming veel meer ingaat op de sociaal emotionele kant van seksualiteit, zoals het vergroten van weerbaarheid en het duidelijk aangeven van je eigen grenzen en het respecteren van de grenzen van een ander. Daarnaast wordt er tijdens de lessen veel aandacht besteed aan presentatietechnieken en de opbouw van een voorlichting.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)