Zwolle – Erwin Bezembinder, docent/onderzoeker Verkeerskunde van de Christelijke Hogeschool Windesheim, geeft dinsdagavond 18 januari in het programma "Blik op de weg" (20.30 uur op Nederland 1) in het item "Ogenblik", als deskundige, toelichting op het fenomeen "spookfile".
In Blik op de Weg worden bepaalde verkeersfenomenen kort toegelicht door deskundigen. Daarnaast vraagt men mensen op straat en "bekijken" ze het fenomeen. In de aflevering van dinsdagavond zit een fragment met toelichting van het fenomeen "spookfile". Voor dat fragment in Blik op de Weg zijn opnames gemaakt van een experiment bij de Wythmenerplas met uitleg van de zijde van Erwin Bezembinder. Spookfile is een file die geen duidelijk aanwijsbare ontstaanreden heeft, zoals een ongeval of gewoon te veel verkeer. Ze ontstaan vaak door zogenaamde schokgolven. Schokgolven ontstaan bijvoorbeeld door snelheidsverschillen, bijvoorbeeld bij het inhalen. Voor de uitleg heeft men bij de Wythmenerplas in Zwolle op een skeelerbaan een experiment gedaan waarbij men een hele serie auto’s rustig achter elkaar rondjes heeft laten rijden. Er is dan vanzelf iemand die te veel of te weinig gas geeft en vervolgens moet remmen, de persoon achter hem moet nog harder remmen enzovoort.
Blik op de Weg heeft vrijwilligers geregeld en Erwin Bezembinder is bij de opnames aanwezig geweest om een korte uitleg te geven van het fenomeen, met name door langs de weg (of op een hoogwerker) aan te wijzen waar de schokgolf ontstaat. Het experiment is gebaseerd op een Japans experiment dat ook via YouTube te zien is. Het gaat niet om een onderzoek dat gedaan is door Hogeschool Windesheim. Erwin Bezembinder heeft alleen geholpen bij het opzetten en uitleggen van het fenomeen.