Zwolle – Tweeëndertig deeltijdstudenten van de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing en Godsdienst-Pastoraal Werk van Windesheim vertrekken 17 februari voor een week naar Israël en de bezette gebieden. Begeleiders zijn Douwe van der Sluis, oud-docent Bijbelwetenschappen van Hogeschool InHolland, en Windesheimdocent Hans Snoek. Beiden woonden een aanzienlijke tijd in Israël.
Tijdens hun reis willen de studenten hun Bijbelkennis verdiepen met het bezoeken van bekende plaatsen. Door deelname aan vieringen en gesprekken met joden, christenen en Palestijnen maken de studenten kennis met de religieuze en politieke verhoudingen in de regio. Ook de recente ontwikkelingen in Egypte komen ter sprake. De studenten bezoeken in Galilea de christelijke gemeenschap Nes Ammim, die een belangrijke rol speelt in de dialoog tussen joden, christenen en Palestijnen. Daar zullen ze ook deelnemen aan de ‘Erev Shabbat’ en een kerkdienst bijwonen. Verder bezoeken ze het Holocaustmuseum Lochamé Hageta’ot en de belangrijke archeologische plek Tzippori.
Religie en politiek
Het Meer van Tiberias, de Berg der Zaligsprekingen, Tabga, Kapernaü, Gorazim en Bet Saida staan daarna op het programma en de studenten voeren een gesprek met rabbijn Marc Rosenstein over de religieuze en politieke verhoudingen binnen Israël en de rol van de bijbel daarin. Na het bijwonen van een Grieks/Orthodoxe kerkdienst in Nazareth spreken ze met de priester over de positie van christenen in Israël.
Jeruzalem
In Jeruzalem krijgen de studenten de gelegenheid het indrukwekkende Holocaustmuseum Yad Vashem te bezoeken. Een wandeling rond en in de oude stad voert hen langs de Geboortekerk, de graftuin, Getsemane en de Tempelberg. Aansluitend spreken ze met een archeoloog over recente opgravingen en de verhouding tot informatie in de Bijbel. Natuurlijk mogen een bezoek aan Massada, de grotten van Qumran en een duik in de Dode Zee niet ontbreken. De studenten sluiten hun reis af met een gesprek met een Palestijnse predikant in Bethlehem.