“Verhuizing” knotwilgen …

Zwolle – In het gebied waar het Ruimte voor de Rivierproject Dijkverlegging Westenholte gaat plaatsvinden, treft het Waterschap Groot Salland compensatiemaatregelen voor de daar aanwezige steenuilen.

steenuil_in_knotwilg_1_470.jpg
Eigen foto

Als uitvoerder van de Ruimte voor de Rivierplannen aan de IJssel bij Zwolle is het waterschap hier wettelijk toe verplicht. De werkzaamheden bevatten het verplanten van in totaal zo’n 90 knotwilgen, zodat de leefbiotoop van de steenuil in tact blijft. Daarnaast blijven met deze maatregel de fraaie knotwilgen behouden voor het landschap. Als voorbereiding op de werkzaamheden zullen voor het zogeheten ‘Steenuilcompensatieplan’ op korte termijn werkzaamheden worden uitgevoerd. Vanaf maandag 4 april worden in opdracht van het Waterschap Groot Salland circa 50 knotwilgen verplant. Dit gebeurt met grote machines met een speciale bak waarmee de bomen uit de grond kunnen worden ‘gehapt’.

steenuil_op_knotwilg_2_470.jpg
Eigen foto


Op advies van de Roofvogel- en uilenwerkgroep Zwolle worden de overige 40 knotwilgen dit broedseizoen nog in stand gehouden en in het najaar verplant. De ‘(her)plantlocaties’ bevinden zich tussen de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) en de Spoolderenkweg én ten noorden van het laatste stuk van de Spoolderenkweg. De te verplanten knotwilgen staan in een gebied dat door de dijkverlegging buitendijks wordt en in de toekomst onder water kan komen te staan. Als voorbereiding op de ‘verhuizing’ zijn de knotwilgen inmiddels geknot en voorbehandeld.

Veiliger én mooier
De Dijkverlegging Westenholte is onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Hiermee neemt het Rijk maatregelen om de veiligheid te vergroten en daarmee in de toekomst het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. De grote rivieren in Nederland krijgen op meer dan 30 plaatsen meer ruimte. Al deze maatregelen samen vormen het programma Ruimte voor de Rivier. Naast veiligheid wordt hiermee ook geïnvesteerd in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan natuur en recreatie.

Wat gebeurt er nog meer voor de steenuil?
Vorig jaar zijn in samenwerking met de Roofvogel- en uilenwerkgroep Zwolle al diverse nestkasten opgehangen bij bewoners in de tuin. In de afgelopen maand is een takkenril nabij de Spoolderenkweg aangelegd. In dit gebied wordt binnenkort ook een braakliggend perceel doorgezaaid met granen, die de hele winter blijven staan. Dit voorjaar worden nieuwe fruitbomen geleverd aan particulieren in het gebied. Ook is de intentie om dit jaar drie muizenpiramides te plaatsen. Al deze maatregelen zijn er op gericht om de leefomgeving en voedselvoorraad voor de steenuil in stand te houden.

Rode lijst
De steenuil is met zijn 21 tot 23 centimeter de kleinste uil in de Benelux. Hij is dikwijls overdag actief en zit in knotwilgen of op weidepaaltjes. De steenuil staat op de Rode lijst van bedreigde en kwetsbare vogelsoorten in Nederland en heeft de status ‘kwetsbaar’. Oude knotwilgen, hagen, takkenbossen en houtkanten zijn belangrijk voor de leefbiotoop van de steenuil. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)