Zwolle – Op zaterdag 2 april zette basisschool de Octopus, gelegen aan de Provincieroute 134 in Zwolle-Zuid, voor het zesde achtereenvolgende jaar de deuren open voor de Doe Techniekdag voor de jeugd. Iedereen uit de wijde omgeving, die geïnteresseerd is in natuurkunde, electronica, chemie, radio en televisie, robotica kon tussen 10 uur en 16 uur zijn/haar hart ophalen door zelf te ervaren wat er zo al op deze terreinen mogelijk is.
Zij richtten zich in eerste instantie op kinderen van de basisschool, maar ook voor oudere leerlingen en ouders waren er veel interessante dingen te beleven. Voor leerkrachten en PABO studenten heeft deze dag veel inspiratie kunnen leveren om techniek in de school interessant te maken, en niet te vergeten de begeleiders van activiteiten in de na-schoolse opvang. Het doel was de jeugd nieuwsgierig te maken door ze actief te betrekken bij vele experimenten met als gewenst resultaat….. er meer over willen weten.
Samen met bijna tachtig vrijwilligers, leden van de Vereniging Experimentieel Radio Onderzoek Nederland (VERON), leerkrachten en ouders van de school werd een ontdekkingstocht in de ether, de wereld van de radiohobby georganiseerd. De lokalen rond de gemeenschapsruimtekonden niet meer als leslokaal herkend worden. Ze waren allemaal naar een thema ingericht, gevuld met apparatuur om zelf experimenten mee te doen. Op de school en op het plein stonden antennes opgesteld om verbindingen in de regio, in Europa maar ook met de andere kant van de wereld mogelijk te maken. De sportieve kant van de radiohobby ontbrak ook niet. Voor de liefhebbers van buitenactiviteiten kon er kennis gemaakt worden met radio-oriëntering. Een wereldwijde sport, maar in Nederland helaas nog vrij onbekend.
Kinderen waren in de gelegenheid zijn om "afgedankte" elektronica uit elkaar te halen. Deskundigen begeleidden dit en samen met de kinderen ontdekten zij wat een schat aan bruikbare materialen er voor knutselprojecten hieruit kan worden gehaald.
Leerlingen vanaf de middenbouwleeftijd konden ter plekke werken aan kleine projecten als het maken van een eigen radio, een morse-seintoestel, een signaalzoeker of een lasergame. En wat is er mooier om na het weekend je zelf gemaakte "product" aan je eigen klas te tonen. Onder begeleiding van "kenners" werd de werking van de onderdelen uitgelegd en leerden ze de kinderen solderen.