Informatiebijeenkomst over de Instrumentenwaaier

Zwolle – Hoe kan de gemeenteraad de ruimtelijke kwaliteit van de stad beter bewaken tijdens bouwprojecten? In een antwoord op deze vraag is de instrumentenwaaier ontwikkeld met daarin beschreven alle mogelijke (sturings)instrumenten voor de raad.

De waaier is klaar en de gemeenteraad is benieuwd wat ook anderen er van vinden. De raad nodigt daarom mensen uit met speciale interesse in de ruimtelijke kwaliteit van de stad voor een bijeenkomst om over de waaier te spreken. Organisaties die betrokken zijn geweest bij het raadsdebat over ruimtelijke kwaliteit zijn al uitgenodigd voor deze bijeenkomst. De bijeenkomst is op 19 april 2011 van 19.30 tot 22.00 uur in de Thomas à Kempiszaal van het Stadhuis aan het Grote Kerkplein. De bijeenkomst is openbaar.


Instrumentenwaaier

De instrumentenwaaier geeft in schema weer welke instrumenten een rol spelen bij ruimtelijke projecten. Per instrument is er een beschrijvend kaartje waarop de deelaspecten kort worden toegelicht. Het geheel vormt een handzaam naslagwerk. Voorbeelden van instrumenten zijn de welstandsnota, een ruimtelijke visie en een beeldkwaliteitspan.

Tijdens de bijeenkomst op 19 april wordt de waaier gepresenteerd en kan er in groepjes nader over de opzet en uitwerking van gedachten worden gewisseld.  De instrumentenwaaier is primair bedoeld voor de gemeenteraad om de kennis van de instrumenten en de sturingsmogelijkheid op het gebied van ruimtelijke kwaliteit te bevorderen. Maar ook derden zoals projectontwikkelaars, belangengroepen en organisaties kunnen nuttig gebruik maken van de instrumentenwaaier.  

Raadsdebat ruimtelijke kwaliteit

De gemeenteraad van Zwolle heeft tijdens de vorige raadsperiode een debat georganiseerd over de ruimtelijke kwaliteit in de binnenstad. Er is toen gesproken over bouwprojecten in en om de binnenstad. De vraag was hoe ervoor gezorgd kan worden dat nieuwe projecten ook werkelijk passen bij die binnenstad. Conclusie was dat er instrumenten kunnen worden ontwikkeld en procedures worden bedacht, waarmee in een vroegtijdig stadium meer aandacht is voor de ruimtelijke kwaliteit. De raad heeft naar aanleiding van de debatbijeenkomsten aan het college gevraagd dit nader uit te werken. De Instrumentenwaaier is een concrete uitwerking van deze opdracht.   

AanmeldenBelangstellenden zijn van harte welkom om de bijeenkomst bij te wonen. Graag wel van te voren aanmelden bij raadsgriffie@zwolle.nl of telefonisch op nummer 038-498 21 12 .

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)