Ook de kleintjes worden groot …

Zwolle – Ciconia ciconia of in het Zwols "d’eileuver", is een vogel met een voornamelijk wit verenkleed met zwarte vleugelranden, rode poten en lange snavel. Wie kent hem niet? De ooievaar, de prachtige statige vogel, al eeuwen onderdeel van de geboortelegende.

ooievaar_uitvliegen_pol_1629_470.jpg
Drie kleine kleutertjes, die zaten op een nest …

De grootte van de vogel wil varieren van 100 tot 115 centimeter, met een vleugelspanwijdte van 195 tot 215 centimeter. Aan de Oldeneelweg staat al verschillende jaartjes een ooievaarsnest. Ook dit jaar weer bewoond door een ouderpaar. Een schitterende blikvanger voor de recreatieve fietser die in grote getale gebruik maakt van deze route langs de IJssel. Veelal met de camera in de aanslag zien zij een prachtig schouwspel rond het groot brengen van de jonge vogels.

ooievaar_uitvliegen_pol_1437_470.jpg
Een van de ouders landt met voedsel op het nest …

ooievaar_uitvliegen_pol_1388_470.jpg
Een wirwar aan snavels …

ooievaar_uitvliegen_pol_1055_470.jpg
Na de maaltijd is het weer trainen voor de eerste vlucht …


Drie kinderen heeft het echtpaar ooievaar dit jaar mogen ontvangen. De populatie lijkt de laatste jaren meer en meer in omvang toe te nemen. Alleen rond Zwolle lijkt het al of de ooievaar steeds vaker wordt opgemerkt in het landschap. Op dit moment staan de drie jonkies op uitvliegen, hetgeen bij vlagen de mooiste beelden oplevert. De meest vreemde capriolen worden uitgehaald als basistraining voor de eerste vlucht. Het is ook niet niks, als je je voor het eerst in de wijde wereld mag begeven. Maar na het zien van de trainingen, kan het haast niet mis gaan. Laten we voor de dieren hopen dat het een vloeiende start mag worden.

ooievaar_uitvliegen_pol_1622_470.jpg
Ouder verlaat weer het nest voor de volgende voedselronde …

ooievaar_uitvliegen_pol_0896_470.jpg

ooievaar_uitvliegen_pol_1002_470.jpg
Voordat de jonkies vliegen als de ouders duurt nog wel even …