Mbo-opleiding Jeugdzorg Landstede steunt Mappa Mondo

Zwolle – De zorg voor een kind met een levensbedreigende ziekte kan voor ouders (tijdelijk) te zwaar zijn. Wanneer ze toe zijn aan adempauze, kunnen ze de specialistische zorg van hun kind uit handen geven aan een Mappa Mondo huis. In een kleinschalige, huiselijke woning worden de kinderen met zorg omringd. Bijna net als thuis. Mappa Mondo is een initiatief van het Nederlandse Rode Kruis en biedt ernstig zieke kinderen van 0 tot 18 jaar 24 uur per dag de onvoorwaardelijke hulp die ze nodig hebben. Het eerste Mappa Mondo huis werd in 1997 in Wezep geopend. De opleiding Jeugdzorg van Landstede in Zwolle heeft al meerdere jaren warme banden met dit opvanghuis. Studente Annemarie van Lente uit Zwolle koos heel bewust voor een stage bij Mappa Mondo in Wezep.

img_4310202.jpg

Annemarie van Lenthe is derdejaar mbo-er van de opleiding Jeugdzorg bij Landstede in Zwolle. Zij loopt vanaf januari stage bij Mappa Mondo in Wezep , steeds één week 24 uur intern. Ze begeleidt daar, vanuit een enorme betrokkenheid, één-op-één kinderen die tijdelijk in het huis verblijven. Ze koos bewust voor dit opvanghuis omdat het haar leuk leek om voor dit goede doel te werken. Tot nu toe zijn haar ervaringen heel positief. “Je moet in korte tijd een band opbouwen met de kinderen en je maakt veel mee met ze mee. Daarnaast heb je elke keer met andere vrijwilligers te maken die hetzelfde werk als ik doen, waardoor je veel leuke en betrokken mensen ontmoet. Het is leerzaam. Van nature kijk ik meestal de kat uit de boom maar hier heb ik geleerd om direct veel dingen aan te pakken en om meer van mezelf te laten zien. Het lukt me goed om een band met de kinderen op te bouwen”, aldus Annemarie.

Docente Elise Heideveld: “De betrokkenheid vanuit de studenten en docenten van de opleiding is zo groot dat de studenten onlangs spontaan een actie hebben georganiseerd, waarbij ze geld voor Mappa Mondo hebben ingezameld. Tijdens een zogenaamd ‘Proud to be fout feest’ in een Zwolse kroeg werd ruim 500 euro ingezameld voor Mappa Mondo in Wezep.”

De mbo-opleiding Jeugdzorg in Zwolle heeft zo’n 100 studenten. De nadruk ligt op het begeleiden en ondersteunen van jongeren of kinderen in bijzondere situaties. Meestal is dit in een vervangende leefsituatie, zoals een instelling of woonvoorziening, maar het kan ook bij een gezin zijn. Je kunt werken met kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar in bijvoorbeeld de crisisopvang, pleegzorg, jeugdhulpverlening of jeugdpsychiatrie in zowel open, half open als gesloten instellingen. Je werkt met totaal verschillende doelgroepen en achtergronden. Je kunt in het laatste jaar extra verbreding kiezen.

Mappa Mondo is Italiaans voor ‘kaart van de wereld’. Dit wordt in het logo uitgebeeld. De achterliggende filosofie: voor volwassenen is Mappa Mondo een stipje op de wereldkaart, maar voor kinderen hopen ze een hele wereld te mogen zijn. Ook draagt de naam een samenvoeging van de woorden mamma en pappa. Naast het opvanghuis in Wezep is er vanaf 2002 eenzelfde opvanghuis in Haaglanden en vanaf 2006 in Waalre. In Mappa Mondo is een vast team van gespecialiseerde verpleegkundigen, orthopedagogisch medewerkers en invalverpleegkundigen verantwoordelijk voor het specialistische opvoedingsklimaat voor de woon- en logeerkinderen. Zij worden hierin ondersteund door wisselende vrijwilligers.

www.mappamondo.nl  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)