Zwolle – Zwolle is hard op weg om de duurzaamste stad van Overijssel te worden. Zonne-energie staat hoog op de agenda van zowel gemeente en provincie als van de inwoners van Zwolle. Na 1 september krijgt de stad er waarschijnlijk minstens duizend zonnepanelen bij dankzij het project Buurtenergie van Duurzaam Zwolle. Dit project biedt inwoners de kans om goedkoop collectief panelen in te kopen, met subsidie van de provincie Overijssel.
Dit jaar lieten Hogeschool Windesheim en bewoners van de wijk Schelle ruim 1.200 zonnepanelen plaatsen. En nu is er het project Buurtenergie van Duurzaam Zwolle dat aanzet tot de aanschaf van zonnepanelen. Aalt Zwep is chef service, onderhoud en duurzame installaties bij eL-Tec , het bedrijf dat de zonnepanelen voor het project Buurtenergie gaat installeren. Hij merkt een toenemende belangstelling voor zonne-energie in Zwolle. Zwep: ‘In vier weken tijd hebben al 230 mensen zich aangemeld. Dat komt neer op een aanvraag voor zo’n 2.300 panelen. Dat is veel. We merken dat er ten opzichte van vorig jaar veel vraag is naar zonnepanelen. Vooral in Zwolle. Ze vinden het belangrijk om zelf energie op te wekken. Dat bewustzijn is mede gecreëerd door Duurzaam Zwolle, een organisatie die het zelf opwekken van energie erg promoot. Ook de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle dragen hun steentje bij door subsidie te verstrekken en duurzaamheidsinitiatieven te ondersteunen. Daarnaast is de aanschaf van zonnepanelen aanzienlijk goedkoper geworden. Vorig jaar betaalde je zo’n 15 tot 20 procent meer.’
Tot 1 september 2011 is het nóg aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Tot dan kunnen Zwollenaren zich collectief inschrijven voor de aanschaf van zonnepanelen via het project Buurtenergie van Duurzaam Zwolle. Door collectief inkopen zijn de prijzen zeer gunstig. Daarbij komt nog eens de subsidie van de provincie als er voor 200 kilowatt piekvermogen wordt besteld (omgerekend zijn dat zo’n 1.000 panelen. red). Op een installatie van zes panelen scheelt dat al gauw 400 euro. De terugverdientijd van zonnepanelen is hierdoor ineens tien jaar in plaats van vijftien jaar. Zwep: ‘Zwolle is een voorbeeld voor de rest van Nederland’.