Tweederde woningzoekenden actief via nieuw systeem

Zwolle – De Zwolse- en Kamper woningcorporaties deltaWonen, SWZ, Openbaar Belang en Beter Wonen IJsselmuiden hebben een nieuw woonruimteverdeelsysteem voor sociale huurwoningen ontwikkeld (www.dewoningzoeker.nl). Op dinsdag 24 mei ging de nieuwe website de lucht in. Alle ingeschreven 31.000 woningzoekenden ontvingen hierover schriftelijk bericht met het verzoek hun inschrijving te bevestigen. Daarvan heeft ongeveer tweederde van de woningzoekenden gebruik gemaakt.

 

Alle overige ingeschreven woningzoekenden, die zich nog niet hadden ingeschreven, ontvingen vervolgens een reminder om hun inschrijving alsnog te bevestigen voor maandag 25 juli. Op deze reminder hebben vervolgens 3000 woningzoekenden hun inschrijving bevestigd. Er meldden zich vanaf 24 mei ook 2000 nieuwe woningzoekenden. Op dit moment hebben zich in totaal 24.000 woningzoekenden ingeschreven in Zwolle en Kampen, IJsselmuiden e.o. Woningzoekenden die zich niet voor 25 juli hebben ingeschreven, verliezen hun opgebouwde rechten.

Niet inschrijven

Wat de reden is waarom mensen zich niet herinschrijven, is bij de woningcorporaties niet bekend. Wat ze wel weten is dat het landelijk bij de overgang naar een nieuw systeem gebruikelijk is dat ongeveer tweederde van de ingeschreven woningzoekenden zijn inschrijving continueert. De introductie van een nieuw systeem is een moment voor woningzoekenden om zich a te vragen of hun inschrijving nog (voldoende) zinvol is. Landelijk onderzoek wijst uit dat ongeveer 52% van de ingeschreven woningzoekenden tot de groep ‘preventieve woningzoekenden’ behoort. Dat zijn de mensen die zich inschrijven om rechten op te bouwen voor het geval ze ooit in de toekomst in aanmerking willen komen voor een sociale huurwoning. Zeker gelet op het feit dat er nu betaald moet worden voor de inschrijving, zullen mensen voor wie dit inmiddels een zeer onwaarschijnlijk scenario is, zich niet meer herinschrijven.

Plausibele verklaring

Mochten de corporaties iemand uitschrijven die later plausibel kan aantonen waarom hij niet eerder in de gelegenheid is geweest zich te herinschrijven, dan kan de uitschrijving nog ongedaan gemaakt worden en de opgebouwde rechten worden teruggegeven. Dit is nog mogelijk tot eind dit jaar. Ze kunnen daarvoor contact opnemen met één van de deelnemende corporaties.

Niet sneller een woning

Een hardnekkig misverstand over het nieuwe woonruimteverdeling is dat mensen door het nieuwe systeem sneller een woning zouden krijgen. Dit klopt niet. Geen enkel woonruimteverdeelsysteem kan namelijk een scheve verhouding tussen vraag en aanbod oplossen (er is nog steeds in Zwolle meer vraag naar een woning dan dat er aanbod is). Het nieuwe systeem voorziet middels de spoedmodule (waarbij geloot wordt) wél in een mogelijkheid voor woningzoekenden met haast om – ook als ze geen inschrijfduur hebben opgebouwd -, op redelijke termijn een woning te bemachtigen. In die zin speelt het nieuwe systeem beter in op de verschillen tussen woningzoekenden.

Voor meer informatie zie www.dewoningzoeker.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)