Vrijwilligerscentrale Zwolle groeit op alle vlakken

Zwolle – Vrijwilligerscentrale Zwolle (VCZ), expertisecentrum op het gebied van vrijwilligerswerk, mantelzorg en informele zorg blikt via een jaarverslag over het afgelopen jaar tevreden terug.

Kenmerkend voor de stad Zwolle is dat er in verhouding veel vrijwilligerswerk plaatsvindt en dat mensen echt bereid zijn iets voor een ander te betekenen. De doelstellingen werden ruimschoots gehaald. Extra energie werd gestoken in het ontwikkelen van afstemming en samenwerking met maatschappelijke organisaties. Ook wist de Vrijwilligerscentrale een brug te slaan tussen de centraal op de stad georiënteerde en de meer decentrale c.q. wijkgerichte aanpak. VCZ kan kunnen terugkijken op een ontwikkelingsgericht jaar waarin de Vrijwilligerscentrale letterlijk en figuurlijk is gegroeid.

Groter bereik van vrijwilligers en organisaties!

De digitale kring van Zwolse relaties is met 6% gegroeid naar 1750, hiervan werken ruim 1150 organisaties met vrijwilligers. In 2010 hebben 30.601 (2009:24.663) unieke bezoekers 39.859 bezoeken gebracht aan de website. Van deze bezoekers bracht 39 % een bezoek aan de digitale vacaturebank. Dit was een verdubbeling t.o.v. 2009. In totaal hebben er 884 vacatures in het digitale bestand gestaan. De dienstverlening is actief uitgezet via Twitter en Linked In. 969 personen hebben fysiek een bezoek gebracht aan de Vacaturebank en vanaf de zomer konden wij hen ook persoonlijk informeren/adviseren of matchen. De Gemeente heeft 54 nieuwe cliënten aangemeld voor een traject maatschappelijke participatie waarvan 65% succesvol is geplaatst in vrijwilligerswerk. Helaas is er in 2011 sprake van bezuinigingen en een cliënten stop.

Een hoogtepunt was het bezoek van premier Balkenende die zich samen met CDA prominenten persoonlijk op de hoogte lieten stellen over de uitdagingen van het werkveld.

Beursvloer – Maatschappelijk Betrokken Ondernemen – Maatschappelijke Stages

De beursvloer in maart werd een succes met 132 matches en een beurswaarde van maar liefst € 102.000. Diverse organisaties vroegen om ondersteuning rond hun wijze van maatschappelijk betrokken ondernemen. Er was 144 x contact rondom onderwerpen als vrijwilligersbeleid, organisatieadvies, e.a. Het inrichten van de MaS makelaarsfunctie is gerealiseerd doorvoorlichtings- bijeenkomsten te organiseren voor sectoren w.o. de amateurkunst; sportverenigingen en kerken. Naast groepsbemiddelingen en pilots met diverse scholen hebben we de website www.maszwolle.nltotaal vernieuwd met meer zoekopties en veel digitale informatie.

Dienstverlening informele zorg – mantelzorg

In 2010 werden maar liefst tegen de 700 hulpvragen gerealiseerd! Met de hulp van veel vrijwillige inzet (ruim 300 vrijwilligers) gaven we diverse vormen informele hulp/zorg. Dit betrof o.a.:

– Buurthulpposten; 316 x hand- en spandiensten vanuit 5 wijken

– Vrijwillige zorg; 318 x hulp in de thuissituatie van bijvoorbeeld gehandicapten, kinderen met een gedragsstoornis, dementerende ouderen, chronisch zieken of terminale patiënten;

– Terminale zorg aan huis gegeven aan meer dan 50 personen

– Buddyzorg koppelingen georganiseerd voor 18 cliënten

Er is een toename in hulpvragen vrijwillige zorg zodat we een wachtlijst hebben ingesteld.

Het aantal vrijwilligers is weliswaar constant maar ligt onder het benodigde aantal. Het aantal hulpvragen zonder de mogelijkheid van een zorginzet neemt jaarlijks toe o.a. vanwege een afname van AWBZ middelen. De Vrijwilligerscentrale wil de mogelijkheden voor informele zorg waaronder de buurthulpposten uitbreiden door de onderlinge afstemming op wijkniveau te verbeteren.

Een toename van 9% mantelzorgers!

Er waren 775 contacten aan 266 individuele mantelzorgers

▪ De Gemeente startte in aanwezigheid van 654 mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg de campagne: Mantelzorg doe je samen!

Via voorlichtingsbijeenkomsten en inloopspreekuren werden 260 allochtonen bereikt.

Het bereik van allochtone mantelzorgers is met 1/3 toegenomen.

▪ Er is een film ontwikkeld die gebruikt is als voorlichtingsmateriaal in het onderwijs en welzijnswerk. De film “Jonge Mantelzorgers” maakt onderdeel uit van een lespakket. De première van deze film/het lespakket was op dinsdag 21 september 2010 waarna 5 scholen gebruik hebben gemaakt van het aanbod.

▪ Er was behoorlijke opkomst bij de themabijeenkomsten en Alzheimercafe. Waardering aan mantelzorgers was mogelijk via het mantelzorgcompliment.

Diverse nieuwe vormen van samenwerking zijn gerealiseerd met 2 welzijnsinstellingen en 2 zorginstellingen en 1 zorgverzekeraar. Daarnaast hebben we een partnerschap in het WMO ketenoverleg.

Met dank aan alle vrijwillige medewerkers voor hun inzet plus organisaties en Gemeente voor de samenwerking. Wilt u nog meer weten over het werk van de Vrijwilligerscentrale? Kijk dan op onze website www.vrijwilligerswerkzwolle.nl, hier is binnenkort ook een verkort jaarverslag 2010 te vinden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)