Zwolle – ‘Ik heb van ´t leven niets verwacht – dichter bij Bloem’ is de titel van de expositie die van 16 september t/m 28 oktober 2011 bij het HCO in Zwolle te bewonderen is. Kunst, gedichten en beelden die iets blootleggen van de dichter en zijn band met Overijssel. Minder voor de hand liggend is het optreden van de hip-hop artiesten Typhoon en Blaxtar op 7 oktober in de publiekshal van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). De expositie is gratis te bezichtigen, voor het unieke muziekoptreden zijn kaarten te reserveren via Hedon Zwolle.
Mr. J.C. Bloem (1887-1966) is een klassieker in de Nederlandse literatuur die onsterfelijke dichtregels achterliet. Wie kent niet het ‘Domweg gelukkig in de Dapperstraat’. De persoon Bloem roept veel vraagtekens op. Hij was gedreven in het schrijven, maar verder gespeend van elke ambitie. Hij moest werken om de kost te verdienen, maar deed dat met tegenzin en versleet vele baantjes. Het leven viel hem zwaar. In zijn gedichten is die zwaarmoedige toon herkenbaar. Zijn dichtregels zijn dan ook regelmatig op grafstenen terug te vinden. Kunstenaars vertalen Bloem
Toch heeft Bloem de tand des tijds doorstaan. Dichters en andere kunstenaars worden nog steeds door hem geïnspireerd. Dat is mede te danken aan de Stichting Mr. J.C.Bloem Poëzieprijs, die zijn nagedachtenis viert met een tweejaarlijkse dichtwedstrijd. In 2011 werden ook beeldend kunstenaars gevraagd zich door Bloem te laten inspireren. Het resultaat: dertien kunstwerken die nu ook zijn te bewonderen in het HCO én een boekuitgave door de Giethoornse uitgever Cees Duine.
Typhoon en Blaxtar rappen Bloem
Als beeldend kunstenaars zich kunnen laten inspireren door Bloem, dan geldt dat natuurlijk ook voor musici. Daarom daagde het HCO de nationaal bekende hip-hop-artiesten Typhoon en Blaxtar uit voor een uniek, eenmalig muziekoptreden rond JC Bloem. Typhoon is winnaar van de gouden harp in 2008 en onder andere bekend door de bijzondere samenwerking met de Jazzband de New Cool Collective. Samen met zijn broer Blaxtar gaat hij op 7 oktober deze uitdaging aan. Met ‘Spoken Word’, het interactieve gedicht en natuurlijk muziek, brengen ze Bloem terug op aarde. Het optreden vindt plaats in de Geschiedenishal van het Historisch Centrum Overijssel en is tot stand gekomen dankzij een speciale samenwerking met Studentertainment en Hedon Zwolle.
Bloem en Overijssel
Bloem heeft een bijzondere band met Overijssel. Allereerst omdat zijn vader van 1914 tot 1922 burgemeester was van Hardenberg. Het gezin Bloem woonde toen in Almelo. Pas op het eind van zijn leven keerde de dichter in Overijssel terug. Zijn ex-vrouw Clara Eggink verruilde in 1958 haar woning in de grote stad voor een woonboot in Kalenberg. Ze haalde de toen zieke Bloem hier ook naar toe en bracht hem onder in een nabijgelegen boerderijtje. Daar zou hij tot zijn dood in 1966 blijven wonen. Onder de prachtige oude bomen op het kerkhof van Paasloo ligt sindsdien de grote dichter, het ongelukkige mens. Op zijn grafsteen staat zijn diepste verzuchting: ‘Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij’.