Adverteren? Klik en informeer naar de mogelijkheden!

Meer en betere wandelroutes door Zwols buitengebied

|   Laatste wijziging

Zwolle – Zwollenaren en toeristen krijgen meer kans om (het buitengebied van) de Overijsselse hoofdstad wandelend te ontdekken. Het komende jaar komen er meer en betere wandelroutes die op aansprekende wijze met elkaar verbonden worden. Het Zwolse netwerk van zeker 150 kilometer bewegwijzerde wandelroutes wordt nog aantrekkelijker door de komst van rustpunten, en van verhalenpunten – audiopalen – in de buurt van de Vecht.

De (nieuwe) routes zijn mede bedacht door de Milieuraad. Burgemeester en wethouders van Zwolle stellen de gemeenteraad voor met het wandelnetwerk, de rustpunten en de verhalenpunten de aantrekkelijkheid van het buitengebied te vergroten. Al eerder heeft de gemeente, in de Recreatievisie en in het Structuurplan, aangegeven werk te maken van het bieden van uitgebreide, uiteenlopende recreatiemogelijkheden in de stad. Deze voorstellen passen daar prima bij.

Wethouder Rene de Heer: “Het mooie van dit voorstel is dat we binnen een jaar de recreatiemogelijkheden voor onze inwoners en voor bezoekers fors kunnen vergroten. Zwolle ligt prachtig in het groen, tussen IJssel en Vecht. Door bestaande en nieuwe routes overzichtelijk voor wandelaars te verbinden kan straks makkelijk een wandeling op maat worden gemaakt. Voor fietsers hebben we al zo’n systeem van knooppunten, en dat werkt prima. Gecombineerd met de rustpunten en met de verhalenpunten bij de Vecht krijg je een nog aantrekkelijker ontsluiting van al dat moois aan de randen van de stad.”

Rustpunten zijn laagdrempelige ‘pleisterplaatsen’ in het buitengebied, bijvoorbeeld een schuurtje waar wandelaars en fietsers even kunnen stoppen en een consumptie kunnen gebruiken. Verhalenpunten zijn palen waar gebruikers wanneer ze zelf de energie opwekken – door het ronddraaien van een pedaal aan het punt – audiofragmenten horen die verhalen over de plek waar de paal staat. Zwolle krijgt zes van die palen.

De wethouder: “Rustpunten zijn geen horecavoorzieningen, maar kleinschalige gastvrije stopplekken. Mensen kunnen er even naar het toilet, we willen er een oplaadpunt voor de elektrische fiets, er kunnen producten uit eigen tuin worden gekocht. Ik wil bewoners in het buitengebied ook nadrukkelijk uitdagen om zelf initiatieven te bedenken die zorgen voor een gastvrij onthaal van gebruikers van onze fiets- en wandelnetwerken.” De Heer ziet het Zwolse netwerk in een groter verband: “We doen dit onder meer samen met de provincie. Ook andere gemeenten in de regio zetten in op meer recreatiemogelijkheden. Mooi dat we gezamenlijk aan dit soort voorzieningen voor onze inwoners en bezoekers werken.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)