Zwolle – Poëzie en beeldende kunst kwamen afgelopen zondag op een mooie wijze bij elkaar tijdens Wintertuin als Poëziecurator in Museum de Fundatie. Gastcurator Hans den Hartog Jager paste zijn rondleiding aan op het groot aantal bezoekers en dichter Maria Barnas sprak over de onmogelijkheid om het sublieme te beschrijven. De zondagmiddag werd afgesloten met de feestelijke bekendmaking van de winnaar van de dichtwedstrijd: Johan Roos.
Ze waren in groten getale toegestroomd: de Zwolse poëzieliefhebbers, de deelnemers aan de dichtwedstrijd en de fans van Hans den Hartog Jager. De grote zaal van Museum de Fundatie vulde zich afgelopen zondag 11 december tegen half drie in rap tempo. Den Hartog Jager, gastcurator van de tentoonstelling ‘Meer licht’, kon zo’n grote groep niet rondleiden door ‘zijn’ tentoonstelling, verspreid over kleine lokaaltjes in het museum. Daarom leidde hij hen rond door zijn hoofd: wat was het uitgangspunt van de tentoonstelling, hoe pakte hij het selecteren van de werken aan en op welke wijze zien we het thema ‘licht’ terug in de afzonderlijke schilderijen, foto’s en films? Den Hartog Jager ging van Turner naar het sublieme, en van de wilde en verstilde zee naar ansichtkaarten van een gebombardeerd Hiroshima ― van handtekening voorzien door de piloot van de bommenwerper Enola Gay.
Vervolgens was het de beurt aan de dichters, Pieter Boskma en Maria Barnas. Zij reageerden in opdracht van Wintertuin met hun poëzie op de tentoonstelling ‘Meer licht’. Boskma schreef een prachtig titelloos gedicht voor deze middag, en liet zich hierbij inspireren door de hele tentoonstelling en met name de titel ‘Meer licht’. Het gedicht Verte, dat Maria Barnas speciaal voor deze middag schreef, is geïnspireerd op The Long Goodbye van David Claerbout. Den Hartog Jager ging na de voordrachten met de dichters in gesprek over het sublieme en, naar aanleiding van een vraag uit het publiek, over de stromingen en bewegingen in het literaire landschap.
Tegen vieren was het dan eindelijk tijd voor de bekendmaking van de winnaars van de dichtwedstrijd. De jury was zeer te spreken over de kwaliteit van de in totaal 55 inzendingen. In vergelijking met eerdere dichtwedstrijden rondom de Poëziecurator waren veel van de gedichten dit keer zowel inhoudelijk en stilistisch zichtbaar van een hoger niveau. De jury werd verrast, meegevoerd en in stilte achtergelaten door de sterke, beeldende teksten. De expositie ‘Meer licht’ raakte de juiste, creatieve snaar bij de deelnemende dichters.
Er waren eervolle vermeldingen voor Arjan Braam, Barbara Beckers en Michelle Brouwer, en de derde en tweede prijs gingen respectievelijk naar Sim van den Berg en Vincent van Meenen. De eerste prijs ging naar een gedicht dat volgens de jury met kop en schouders boven de rest uitstak. Het gaat om een vijfluik van anekdotische vertellingen rondom verschillende personages, over leven en dood, lichaam en geest, nuchterheid en bedwelming. Humoristisch, spitsvondig, beeldend, ritmisch en zeer fraai opgebouwd. De winnende inzending van de dichtwedstrijd is Mooier kunnen we het niet maken van Johan Roos.
Het hele juryrapport en de winnende inzendingen staan op www.wintertuin.nl.
Wintertuin als poëziecurator bij ‘Meer licht’
Met Maria Barnas, Pieter Boskma en Hans den Hartog Jager
Zondag 11 december 2011
Museum de Fundatie, Zwolle
Wintertuin als Poëziecurator is een productie van Literair Productiehuis Wintertuin
OVER LITERAIR PRODUCTIEHUIS WINTERTUIN
Literair Productiehuis Wintertuin maakt nieuwe producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten. Uitvoeringen vinden plaats op diverse podia, in musea en tijdens festivals in Nederland, België en Duitsland. Wintertuin brengt jaarlijks twee grote festivals voor literatuur: het Wintertuinfestival in Nijmegen en De geest moet waaien in Arnhem.
MEER INFORMATIE: www.wintertuin.nl