Anneke van der Hoek Super Buur van Zuid

Foto van auteur

Zwolle – Zwolle-Zuid heeft Anneke van der Hoek verkozen tot Super Buur van de wijk. In het gezelschap van haar buren kreeg Van der Hoek de bokaal uitgereikt. Ruim een maand lang konden inwoners van Zwolle-Zuid via de website van de verkiezing stemmen op hun favoriete buur. Gedurende deze periode zijn honderden stemmen uitgebracht.

Met feesttoeters en –hoedjes stonden verschillende buren voor de deur van de winnares om haar te verrassen met de uitslag. “Met de tussenstand stond ik op één, maar je weet het nooit”, reageert Van der Hoek na afloop van de bekendmaking. Ze kreeg naast ‘eeuwige roem’ van haar buurt, ook een half jaar koffie of thee aangeboden door de Albert Heijn in het winkelcentrum Zwolle-Zuid. “Als ik niet gewonnen had, had ik er net zoveel lol aan gehad”, beweert de winnares, terwijl haar woning aan de Vrijheid wordt overspoeld met feestende buren. Vooral de reacties die Anneke tijdens de verkiezing kreeg, blijven haar bij. “Mensen zeiden: ‘Je hebt het verdiend, natuurlijk stem ik op jou!’ Je krijgt warme reacties, dat maakt het in zijn geheel heel leuk. Ik wist wel dat er waardering was, maar dat wordt nu gewoon wat groter gemaakt.”Voordat de stemronde opende, konden tot begin december buren aangedragen worden voor de verkiezing. Buurvrouw Jonkers had Anneke opgegeven voor de actie. “Anneke staat klaar voor de ouderen in onze flat. Ze veegt sneeuw en komt voor ons op bij de gemeente.” Volgens Jonkers zijn het niet alleen praktische zaken die Van der Hoek tot Super Buur maken. “Ze denkt en leeft mee. Zo spaart ze voetbalplaatjes voor de kleinkinderen en gaat ze wel eens mee naar een crematie.” Uiteindelijk verbindt Anneke de flat: “Door haar krijgen we hier een buurtgevoel.”

Naast Anneke waren voor de Super Buur-verkiezing nog drie andere inwoners van Zwolle-Zuid genomineerd. Ook zij wisten veel stemmen binnen te slepen, zij het te weinig om de verkiezing te winnen. Genomineerde Henk Kemerink zag al aankomen dat hij een plaatsje in de middenmoot zou krijgen. “Dat Anneke zou winnen had ik wel gedacht, die heeft net wat meer mensen op de been gekregen.”Uit fanatieke reacties op de site blijkt hoeveel de actie heeft geleefd. “Inderdaad, in ons buurtje ben jij de superbuur!”, aldus een supporter van genomineerde Dini Holstege.

De Super Buur-verkiezing werd door de studenten van ZwolsNieuws georganiseerd met als doel de wijk dichter bij elkaar te brengen. Tevens moest het de aandacht vestigen op buren die net dat beetje meer doen om de wijk een prettige plek om te wonen te maken.