Zwolle – Donderdag hebben de leerlingen van O.B.S. De Octopus in Zwolle-Zuid met elkaar de sterren van de hemel gedanst. Tijdens een bijzondere dansvoorstelling voor leerlingen en ouders hebben zij tien verschillende landen getoond. En dat terwijl ze ’s morgens op school kwamen zonder nog maar één danspasje te hebben geoefend.
De dag begon bijna net als alle andere schooldagen. Bijna, want behalve dat de kinderen wat drukker dan gewoonlijk de school betraden, zagen ze er ook wat anders uit dan normaal. Er waren cowboys en indianen, en kinderen in exotische gewaden met belletjes of tijgerprint. Veel kleuters droegen kleding in slechts één kleur – roze, oranje, groen of paars -, terwijl één van de groepen acht geheel in het zwart was gehuld. Groep 7 was gehuld in onze nationale driekleur.
Kort na half negen arriveerden drie dansdocenten van Grote Broer Kunsteducatie uit Nijmegen. Zij kregen elk een ruimte toegewezen waar ze achter elkaar drie of vier klassen klaarstoomden voor het optreden van de middag. Dat ging verbazend snel. Waren de kinderen bij het begin van zo’n workshop nog wat lacherig met elkaar, of onwennig met de onbekende juf, na drie kwartier tot een uur had elke groep zijn dans onder de knie.
Elke dans was specifiek voor een land dat de groep vooraf al had gekozen. Zo leerde groep 5 bijvoorbeeld de cowboydans uit Amerika en groep ½ de monsterdans uit Fantasieland. Wanneer de kinderen niet bezig waren met het oefenen van hun dans, legden ze de laatste hand aan de attributen voor hun dans, zoals de schilden voor de Afrikaanse dans en de oranje hoofddeksels voor de hippe volksdans uit Nederland. Daarnaast werkte een team van ouders de hele ochtend om alle kinderen te schminken voor de voorstelling.
Na de middagpauze was de spanning inmiddels zo gestegen dat de kinderen haast niet konden wachten om hun kunsten aan hun ouders te vertonen. Voor een volle gymzaal werd de aftrap gegeven door een zeer Hollands ‘meisje’ dat op zolder van haar gekke buurvrouw een heel speciaal paar schoenen vond: schoenen waarmee ze de wereld rond kon reizen. Dat kwam goed uit, want het meisje moest nog wat dansen leren voor een internationale danswedstrijd. Met haar schoentjes kwam ze als eerste terecht in Feestland, waar de jongste leerlingen een vrolijke Feestdans uitvoerden. Vervolgens ging het via China naar de monsters van Fantasieland. Daarna werd het exotisch met de Afrikaanse schildendansers en de Bollywoodsterren uit India.
Uit elke dans pikte het meisje een stukje, dat met de hele zaal herhaald werd. Dat deed ze ook met de cowboydans van groep 5 en de pizzabakkersdans van groep 6. De hoogste groepen hadden voor Engelstalige sferen gekozen, met een James Bond dans uit Engeland en een backpackersdans uit Australië. Het meisje was met de school de hele wereld rond gedanst, maar wilde toch wel graag weer terug naar Nederland. De voorstelling werd dan ook afgesloten met een hippe volksdans uit ons eigen Nederland.
Na de eerste voorstelling stond meteen een nieuwe lichting ouders te popelen om hun kinderen te zien dansen. Omdat één voorstelling voor de jongste kinderen al spannend genoeg was, werd deze tweede voorstelling gedanst door de groepen 4 en hoger. De kleuters en derdegroepers leidden ondertussen hun ouders rond door de school, waar elke klas een tentoonstelling had ingericht over ‘hun’ land. Zo konden de ouders en kinderen nogmaals van de molens uit Nederland naar de schilden en maskers uit Afrika, de olifanten uit India en de slingers en ballonnen van Feestland.
Dit unieke danstheaterproject was een initiatief van de Ouderraad van O.B.S. De Octopus. Het was voor de kinderen een mooie aanvulling op de reguliere dans- en muzieklessen. Maar het mooiste is dat de kinderen én ouders er met elkaar een hele geslaagde dag met een mooie voorstelling van hebben gemaakt. “Als school vinden wij het erg belangrijk dat leerlingen uit alle groepen elkaar waarderen en met elkaar kunnen samenwerken. Deze voorstelling en de aanloop ernaartoe stimuleerden dat. Het mooie resultaat dat we vanmiddag zagen is te danken aan de geweldige inzet van leerlingen, ouders én de dansdocenten van Grote Broer,” aldus directeur Conny Wenckers.
Door: Bauke Vermaas