Zwolle – Eeuwen geleden bestond er al een stevige verbondenheid tussen de Hanze en de beweging van de Moderne Devotie. Anno 2012 krijgt die verbondenheid opnieuw vorm. Zo wordt er tijdens rondleidingen en lezingen uitgebreid in Zwolle stilgestaan bij de identiteit van de stad, sterk gekleurd en bepaald door Hanze en Moderne Devotie.
Woensdag 27 november wordt de samenwerking tussen Hanze en Moderne Devotie bekrachtigd met een wandeling door het oude deel van de binnenstad van Zwolle. Een Hanzekoopman en een Augustijner Koorheer van de Congregatie van Windesheim(moederklooster van de Moderne Devotie) vertrekken om 11.00 uur vanaf het Celepoortje in gesprek richting Sassenpoort. Achter deze hernieuwde samenwerking zitten de Stichting Levende Stadsgeschiedenis, de Stichting Thomas a Kempis en de groeiende Postmoderne Devotie Beweging. Deze Postmoderne Devotie Beweging geeft samen met de eveneens groeiende Nieuwe Hanze vorm aan de actualisering van het gedachtengoed van de Hanze en de Moderne Devotie.
Zo verzorgt de Postmoderne Devotie Beweging tijdens het Hanzelijnfestival op 8 december rondleidingen, vanaf 10.30 uur bij de Sassenpoort, door de oude binnenstad van Zwolle. Ze doet dit in samenwerking met de Stichting Levende Stadsgeschiedenis en de Stichting Thomas a Kempis.
Veel van de samenwerking tussen Hanze en Moderne Devotie is terug te zien in de expositieruimtes Praubstraat 16-18. Daar is inmiddels een maquette van Zwolle van 1630 aan toegevoegd. Woensdag 12 december organiseert de Nieuwe Hanze een congres naar aanleiding van de opening van de Hanzelijn. De samenwerking tussen Hanze en Moderne Devotie, verbonden met onderwijs, bestuur en een goede infrastructuur, bracht in Zwolle een bloeiperiode met een balans tussen welvaart en welzijn. Het lijkt in deze tijd opnieuw de kracht van de streek rond IJssel en Vecht.
De gemeente Zwolle is gevraagd om de identiteit van de stad niet te vergeten tijdens het grote VNG Congres in 2013. Gastvrijheid, eenvoud en kracht, gemeenschap en verbindingen, ondernemersschap en creativiteit zijn immers waarden die al eeuwenlang de identiteit van Zwolle en omgeving bepaald hebben. Om de verbinding tussen Hanze en Moderne Devotie nog meer te laten zien wordt er een fietsroute ontwikkelt langs de zeven Hanzesteden(Deventer, Zwolle, Hasselt, Zutphen, Doesburg, Hattem en Kampen) waar de Moderne Devotie beweging kloosters, zusterhuizen en/of broederhuizen had. Zo komen verleden en heden weer bij elkaar op de weg naar de toekomst.