Zwolle – In Nederland wordt de behandeling van patiënten met een uitgezaaid melanoom in een beperkt aantal ziekenhuizen gedaan. Isala is een van de ziekenhuizen die door de Nederlandse vereniging voor Medische Oncologie (www.nvmo.nl) is erkend als melanoom behandelcentrum. ‘Doordat de behandeling met de komst van nieuwe medicijnen steeds gecompliceerder wordt, vinden we de concentratie in centra waar artsen over de juiste kennis en ervaring beschikken een goede ontwikkeling,’ aldus internist-oncoloog Jan Willem de Groot.
‘Door de spreiding van melanoom behandelcentra in Nederland, kan optimale zorg zo dicht mogelijk bij huis worden geleverd. Daarnaast biedt centralisatie betere mogelijkheden om bijwerkingen en effecten van de behandeling op de lange termijn te registreren.’ Meer informatie: www.isala.nl (melanoom). De behandeling van patiënten met een uitgezaaid melanoom vergt specifieke expertise. Een ziekenhuis moet daarom aan bepaalde kwaliteits- en kwantiteitseisen voldoen om deze patiënten te mogen behandelen (zoals minimaal 20 behandelingen op jaarbasis). Vooral door de komst van nieuwe (kostbare) geneesmiddelen moeten artsen optimaal (bij)geschoold blijven. Dit gebeurt onder meer door deelname aan een landelijk netwerk waardoor uitwisseling van kennis en wetenschappelijk onderzoek wordt gefaciliteerd. Bovendien komen de nieuwste behandelmogelijkheden hierdoor snel voor patiënten ter beschikking. Multidisciplinair
Bij Isala worden patiënten met een uitgezaaid melanoom binnen het oncologisch centrum in een multidisciplinair team met internist-oncologen, radiotherapeuten, chirurgen, pathologen, dermatologen en regieverpleegkundigen behandeld. Het doel hiervan is de diagnose, behandeling en nazorg van melanomen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.
Melanoom
Een melanoom is een kwaadaardige en onberekenbare vorm van huidkanker, een aandoening die steeds vaker voorkomt. Een melanoom is in een vroeg stadium meestal nog goed te behandelen, maar uitzaaiingen komen vaak voor. Een melanoom kan dan levensbedreigend zijn. De patiënt krijgt daarvoor dan een intensieve behandeling, die overigens van patiënt tot patiënt sterk kan verschillen.