Zwolle – Op donderdag 25 april brengen een twintigtal meisjes van basisschool De Parkschool uit Zwolle in het kader van de landelijke ‘Girslday’ een bezoek aan het Polymer Science Park. Prinses Máxima geeft het startsein voor de landelijke Girlsday in Den Haag; een (internationaal) event waarbij duizenden meisjes kunnen kennismaken met bèta, techniek en ICT. Bij uiteenlopende technische bedrijven, science centers en (hoger onderwijs)instellingen in heel Nederland vinden die dag activiteiten plaats om meisjes van 10 tot 15 jaar een goed beeld te geven van bèta/technische opleidingen en beroepen.
De basisschool meisjes gaan deelnemen aan de meest uiteenlopende excursies bij bedrijven en instellingen om kennis te maken met technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk. Robots programmeren, zonnecellen testen, haaien ontleden, klokken lassen, DNA zichtbaar maken, apps ontwerpen, vliegtuigjes in elkaar zetten, camera’s bedienen en 3D printen: het gebeurt allemaal tijdens Girlsday op 25 april 2013.
Relatief weinig meisjes kiezen in Nederland voor een bèta/technische (vervolg)opleiding. Girlsday is een dag waarbij jonge meisjes zich beter en breder oriënteren op hun toekomstige studiekeuze en streeft naar de participatie van meisjes en vrouwen aan bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland te vergroten. Op die manier kan het verwachte tekort aan bèta/technici worden opgelost. Alles met één doel: jonge meisjes zich beter én breder te laten oriënteren op hun toekomstige studiekeuze.
De basisschool meisjes van de Parkschool maken kennis met Westrup Engineering, waarbij een onderdeel van het programma 3D printen is. Op het programma staat verder ontwerpen met computersoftware, aan de slag met een 3D scan en uiteraard 3D printen van de eigen, unieke ontwerpen.
Het bezoek van de meisjes van de Parkschool aan het Polymer Science Park wordt gecoördineerd door het Deltion College, partner in Platform Techniek Werkt. Dit platform bundelt samen met andere onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en ondernemers uit de regio haar krachten om de instroom en het behoud van technisch personeel te bevorderen.