Leerlingen maken kennis met ‘Sippora en Joseph’

Foto van auteur

Zwolle – De wensboom, midden in de Geschiedenishal van het Historisch Centrum Overijssel, raakt al aardig gevuld met wensen en herinneringen van leerlingen uit groep 7 en 8. Vrijheid en vrede zijn woorden die vaak terugkomen. Bijna 400 leerlingen bezoeken deze weken de educatieve tentoonstelling.

13-05-2013_sipporaenjoseph.jpg 

Sinds begin april is de jaarlijkse educatieve expositie over een Overijssels aspect van de Tweede Wereldoorlog weer te zien in de Geschiedenishal van het Historisch Centrum Overijssel. Dit jaar is het thema ‘kind in de oorlog’, en maken bezoekers kennis met de levens van de Zwolse Sippora Stibbe en Joseph Vos uit Kampen. Beiden – geboren in 1931 – waren kind in de Tweede Wereldoorlog, maar hun levens verschilden sterk. Joseph kwam op 11-jarige leeftijd om in Auschwitz, Sippora is inmiddels 81 jaar en woont in Den Haag. Zij had een joodse vader, en een niet-joodse moeder. Josephs ouders waren beiden joods. In de oorlogsjaren maakte het een enorm verschil.

Sippora Stibbe opende de tentoonstelling. Zij vindt het belangrijk haar verhaal te kunnen delen, en merkte ook op: ‘wat jammer dat ik het niet samen met Joseph kan openen.’ De reacties van leerlingen en leerkrachten op de tentoonstelling zijn positief. Goed om dit verhaal te leren kennen, indrukwekkend om met mevrouw Stibbe te kunnen praten over haar ervaringen, memoreerden enkele leerlingen na de opening. ‘Sippora en Joseph. Kind in de oorlog’ is een samenwerkingsproject van het Gemeentearchief Kampen en het Historisch Centrum Overijssel. De klassen die de tentoonstelling bezoeken, voeren na een introductie zelfstandig opdrachten uit en sluiten af met het ontwerpen van een wens voor in de wensboom. Er is nog plek voor klassen om de tentoonstelling te komen bekijken. De tentoonstellingsles duurt circa een uur en kost € 85; vroegboekers betalen € 50. Wilt u met uw klas komen? Meld u aan via educatie@historischcentrumoverijssel.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)