Voorbereiden nieuwe generatie verpleegkundigen

Door Redactie

Zwolle – Tweedejaarsstudenten Verpleegkunde van Windesheim leren in het ‘Zorg op Afstand Skills Lab’ omgaan met eHealth-applicaties die verzorgd worden door Focus Cura Zorginnovatie. Hiermee wordt een nieuwe generatie verpleegkundigen klaargestoomd voor de toekomstige zorg. De studenten maken gebruik van PAL4 op een iPad en ervaren hoe het is om via een scherm zorg te verlenen.

Dr. Ir. Marike Hettinga, lector ICT-innovaties in de Zorg op Windesheim, is enthousiast over de samenwerking met Focus Cura. “Studenten leren communiceren met cliënten via een tablet en kunnen experimenteren met de nieuwste zorgapplicaties. Hiermee worden ze voorbereid op de zorg van de toekomst.” Tweedejaarsstudenten Verpleegkunde volgen tien weken lang een eHealth-module waar ze kennis maken met de nieuwste applicaties in de zorg. Hettinga: “eHealth gaat een steeds grotere rol spelen in de zorgsector en hier moeten onze studenten natuurlijk op voorbereid zijn. Met de vergrijzing in ons land komen er steeds meer hulpbehoevende ouderen. Zorg op afstand kan hier een antwoord op geven.

In het ‘Zorg op Afstand Skills Lab’ oefenen studenten met eHealth-applicaties. De groep wordt in tweeën gedeeld. Eén groep neemt de rol aan van de zorgverlener en de andere groep die van de cliënt. In het lab hebben we een gesimuleerde woonomgeving voor de ‘cliënten’ en in een andere ruimte is een zogenaamde zorgcentrale aanwezig waar een deel van de studenten zorg verleent via het scherm. De huidige generatie verpleegkundigen is soms wat terughoudend als het om zorg op afstand gaat. Onze studenten die de zorgprofessionals van de toekomst zijn, moeten hier straks het voortouw in nemen. Zorg zal in de toekomst een meer gemengde vorm van zorg zijn, waar persoonlijke zorg gecombineerd wordt met eHealth. Een voordeel hiervan is dat het sociale netwerk van de cliënt zelf ook ingezet kan worden naast de professionele zorg. Ik ben heel blij dat Focus Cura ons als hogeschool de gelegenheid geeft om studenten te laten oefenen met eHealth-applicaties. Vorig jaar zijn we dit project begonnen met een klein clubje studenten en dit jaar doen al ruim honderd studenten mee aan de module. We zijn naast het onderwijsprogramma bezig om in het ‘Zorg op Afstand Skills Lab’ onderzoek op te zetten. Hier kunnen studenten en medewerkers van zorgorganisaties straks experimenteren met nieuwe applicaties en technologie.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)