Zwolle – Na vier jaar opleiding in het bezit zijn van twee bachelordiploma’s. Dat kunnen maar heel weinig studenten zeggen. De studenten van de Universitaire Pabo die op 10 juli 2013 hun diploma´s in ontvangst namen wel.
Ze zijn opgeleid tot onderzoekende leerkracht en hebben daardoor een duidelijke meerwaarde voor het basisonderwijs. Naast lesgeven kunnen zij onderzoek doen ter verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. De Universitaire Pabo is een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en Windesheim in Zwolle. De studenten volgen de studie Pedagogische wetenschappen bij de VU en de Lerarenopleiding Basisonderwijs bij Windesheim. Toelatingseis is een vwo-diploma of een hbo-propedeuse.
Onderzoekende leerkracht
Tijdens de opleiding verdiepen studenten zich zowel in de theorie als in de praktijk van opvoeding en onderwijs. Elk jaar maken zij integratieopdrachten die de twee opleidingen van de VU en Windesheim met elkaar verbinden. Op deze manier werkt de student aan de competenties van de onderzoekende leerkracht. Hij heeft de kennis en het inzicht om bij grote niveauverschillen tussen leerlingen of in geval van ernstige problemen met leerlingen, ‘passend’ onderwijs te ontwikkelen en aan te bieden.
Werken of doorstuderen?
Een aantal afgestudeerden kiest ervoor een aansluitende master op de VU te volgen en een aantal afgestudeerden gaat aan het werk in het basisonderwijs. Lucia van der Linde, een van de afgestudeerde studenten van de Universitaire Pabo: ‘Ik ben nu al aangenomen als fulltime leerkracht op een basisschool in Zwartsluis. Ze wilden een nieuw, fris iemand erbij die ‘iets meer in zijn of haar mars heeft’. Ik ben vereerd dat ze mij hebben uitgekozen en ik heb er ontzettend veel zin in!’