Educatief de zomer in bij HCO

Foto van auteur

Zwolle – In de zomervakantie organiseert het Historisch Centrum Overijssel diverse activiteiten bij de tentoonstelling ‘Sippora en Joseph. Kind in de oorlog’. De jaarlijkse educatieve tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door en voor leerlingen, gaat dit jaar over kind zijn in de oorlog. We volgen de levens van de Zwolse Sippora Stibbe en Joseph Vos uit Kampen. Beiden – geboren in 1931 – waren kind in de Tweede Wereldoorlog, maar hun levens verschilden sterk. Joseph kwam op 11-jarige leeftijd om in Auschwitz, Sippora is inmiddels 81 jaar en woont in Den Haag. De tentoonstelling gaat in op het dagelijks leven van deze en andere kinderen tijdens de oorlog.

12-05-2013_educatiefhco.jpg 

Het Historisch Centrum Overijssel organiseert speciaal voor kinderen, hun ouders en/of grootouders twee zomerrondleidingen, op woensdag 24 juli en op woensdag 21 augustus, beide keren om 11.00 uur. Tijdens de rondleiding door de tentoonstelling vertelt een educatief medewerker over de achtergronden en de totstandkoming van ‘Sippora en Joseph’. De rondleidingen duren ongeveer 45 minuten en zijn geschikt voor iedereen vanaf ongeveer 9 jaar, die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog. Aanmelden is verplicht en kan via de informatiebalie van het Historisch Centrum Overijssel, tel.: 038-4266300 of per mail: contacthco@historischcentrumoverijssel.nl. De kosten bedragen € 3,50 per persoon, inclusief de fotoroute ‘Oorlog in Zwolle’.

In de Zwolse binnenstad zijn veel sporen terug te vinden van de Tweede Wereldoorlog. Kinderen van 9 tot en met 14 jaar lopen met de fotoroute ‘Oorlog in Zwolle’ aan de hand van foto’s uit de collectie Zwolle 1940-1945 een wandeling door de Zwolse binnenstad. Gerichte opdrachten doen de kinderen goed om zich heen kijken: hoe zag de stad eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog? De route start in het Historisch Centrum Overijssel en is van 16 juli tot en met 29 augustus tijdens openingstijden te koop aan de balie van het Historisch Centrum Overijssel.  De route kost € 2,00 per stuk. Deelnemers aan de zomerrondleidingen ontvangen een gratis fotoroute. ‘Sippora en Joseph. Kind in de oorlog’ is tot stand gekomen in samenwerking met het Gemeentearchief Kampen en scholen uit Zwolle en IJsselmuiden. Zowel in Zwolle als in Kampen vinden tijdens de zomervakantie speciale activiteiten plaats voor jong en oud. Kinderen in Kampen kunnen ook een fotoroute lopen langs plekken die in de Tweede Wereldoorlog een rol speelden. Zie voor meer informatie:www.gemeentearchiefkampen.nl.