Leerlingen besturen Zwolle tijdens Wegwijsdag

Foto van auteur

Jongerenraad Zwolle organiseerde woensdag een Wegwijsdag op het stadhuis van de gemeente Zwolle. Leerlingen van drie Zwolse VMBO-scholen hielden zich de hele dag bezig met het onderwerp 'alcohol- en drugspreventie onder jeugd'. Op die manier maakten ze kennis met de manier waarop besluiten binnen de gemeente tot stand komen. Voor het winnende project was een budget beschikbaar. Zo was er vanuit de leerlingen het idee voor een ‘Buisbus’. Een bus die op vrijdag- en zaterdagavonden vanuit de omliggende dorpen naar de café’s in Zwolle moet rijden. Voor een retour betaald een passagier dan € 4,-. Het doel is om de overlast te beperken. Totale kosten voor dit project: € 2.900,-.

{mosimage}

De burgemeester opende de dag. Met het project, dat de Jongerenraad samen met het Instituut voor Publiek en Politiek en de gemeente organiseerde, werd geprobeerd jongeren meer te betrekken bij lokale politiek. Burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder Erik Dannenberg vervulden een rol tijdens de dag. Griffier Bart Schutte was de verdere dag de voorzitter van de ‘raad’. Later in de middag beoordeelden verschillende ‘echte raadsleden’ en de fractievoorzitter van Lev 06 de projecten. De scholen die deelnemen waren Greijdanus, locatie Carolus Clusius van het Agnieten College en Het Lumeijn.

{mosimage}

{mosimage}

{mosimage}

Uiteindelijk werd voor een postercampagne gekozen met het motto: "Denk aan later… Ga aan het water." Deze wordt in de toiletten van de horeca opgehangen. Om de aandacht te trekken voor dit gezonde advies zal de poster voorzien worden van een schaarsgeklede heer of dame, naargelang het soort toilet. Het zoeken is nu alleen nog naar die schaarsgeklede personen…

De jury had het echt moeilijk met het kiezen van het beste toekomstige raadslid. Er zaten minstens een handvol echte talenten tussen. Uiteindelijk ging Monique er met de beker vandoor. Zij wist het best kritische vragen te stellen en kon haar eigen mening zeer goed verwoorden. Eervolle vermeldingen waren er voor Marc-Jan en Willianne. De jury heeft erop gelet of de raadsleden in spe zichzelf konden blijven, overtuigd waren van hun eigen idee en of ze ook aan anderen de ruimte gaven om mee te praten.

Zelf vond ik het leukst dat er jongeren waren die er aan het begin van de dag helemaal geen zin in hadden en aan het eind van de dag bloedfanatiek aan het debatteren waren. Complimenten aan iedereen die aan deze dag mee heeft gewerkt!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

Reacties zijn gesloten.