Zwolle – Daan van Vliet is gisteravond, donderdag 31 oktober, door burgemeester Henk Jan Meijer onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De burgemeester roemde zijn culturele en economische bijdrage aan de regio Zwolle en in het bijzonder zijn inzet voor de Unica Foundation, de stichting die de Nepalese gemeenschap structureel helpt door kennis en kunde op het gebied van duurzame techniek te delen.
Het oranje lintje werd uitgereikt tijdens een surprise party in De Agnietenberg in Zwolle waar tot grote verrassing van Van Vliet het vijfjarig bestaan van Unica Foundation werd gevierd. Gertjan de Blij (Stichting Cortegaerdt), Titia Siertsema (UNETO-VNI), Chris van Ahee (Rotary Club), Cors van Vliet (broer) en de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer spraken tijdens de feestelijke bijeenkomst allemaal lovende woorden waarin de termen ‘duurzaamheid’, ‘innovatie’ en ‘maatschappelijk belang’ de rode draad vormden. “Daan van Vliet investeerde al in duurzaamheid lang voordat anderen ooit van die term hadden gehoord. Hij realiseert zich dat alles in de samenleving met elkaar is verbonden. Wat wij hier en nu doen, heeft effect op daar en straks”, refereerde burgemeester Henk Jan Meijer aan Unica Foundation. “Veel scholen, fabrieken en instellingen in Nepal draaien op alternatieve energiebronnen en beschikken over drinkwater- en sanitaire voorzieningen dankzij deze stichting.”
Van Vliet grijpt de gelegenheid graag aan om het belang van maatschappelijke betrokkenheid toe te lichten. “Het is heel makkelijk om alleen met je bedrijf bezig te zijn, maar ik hou mijn inzet voor mijn werk, gezin en de maatschappij graag in balans. Dankzij de kennisdeling van Unica Foundation hebben een hoop Nepalese dorpen nu schone toiletten en veilig drinkwater. Een wijkverpleegster daar vertelde mij dat de infectieziekten daardoor met zeventig procent zijn afgenomen. En door veilige kachels met schoorstenen is er nog eens pakweg vijftien procent minder ziekte. Dat zijn geweldige resultaten.”
Bovendien blijf je door deze vorm van hulpverlening ook zaken relativeren, constateert Van Vliet. “In Nederland maken mensen zich nog wel eens zorgen over de toekomst, maar als je in Nepal ziet met hoe weinig materiële zaken men toekan, weet je dat onze zorgen vaak ongegrond zijn. Hulp aan anderen hoeft overigens niet over de grens plaats te vinden. Ik ben zeer onder de indruk van de mensen die in onze maatschappij voor ouderen zorgen, vrijwilligerswerk doen en zich om hun hulpbehoevende familieleden bekommeren. Die inzet maakt het verschil.”
De link met Nepal was er al jaren, bij verschillende mensen die bij Unica en de familie Van Vliet zijn betrokken. Zo gingen de ouders van Daan van Vliet al lang voordat Nepal ook voor het toerisme interessant werd, twee keer op reis naar het land. Daan van Vliet ging er op zijn beurt met zijn zoon naartoe voor een tocht op 5,5 kilometer hoogte. Toen Unicamedewerker Roy Voss na zijn studie bij Daan Van Vliet aanklopte met het plan om een stichting te beginnen om de Nepalese bevolking te helpen, was het slechts een kwestie van beginnen.
“We gaan met volle kracht door met de Unica Foundation. Met de aanstelling van onze vaste medewerker in Nepal zelf, Ramesh Paudyal, is ook op lokaal niveau continue inzet gegarandeerd. Voor Unica, en eigenlijk voor de hele installatiesector, zie ik grote stappen op het gebied van duurzaamheid in het verschiet liggen”, besluit Van Vliet. Behalve zijn voorzitterschap voor Unica Foundation heeft Van Vliet nog talrijke vrijwillige functies als bestuurder en commissaris bij uiteenlopende culturele en economische organisaties in de regio Zwolle. Bovendien is hij momenteel weer tijdelijk terug op de positie die hij tot 2007 bijna 25 jaar lang bekleedde, directeur van Unica Groep.