Regio IJsselland koploper afspraken jeugdzorg

Zwolle – De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugdzorg (TSJ) heeft geoordeeld dat de regio IJsselland een van de landelijke koplopers is in de voorbereiding op de transformatie jeugdzorg.

De commissie zegt in de Eindrapportage beoordeling transitiearrangementen dat de koploperregio’s heel gericht met aanbieders en financiers gewerkt hebben aan concrete afspraken over de zorgcontinuïteit en de zorginfrastructuur. Deze garanties kunnen met weinig nadere uitwerking worden gegeven op het moment dat gemeenten van het Rijk duidelijkheid krijgen over het beschikbare budget in 2015. De TSJ complimenteert de koploperregio’s met hun Regionaal Transitie Arrangement. Over de regio IJsselland zegt de commissie: "De regio IJsselland heeft een meerjarig Regionaal Transitie Arrangement (RTA) opgesteld met een budgetpercentage dat aan aanbieders wordt gegarandeerd. Het RTA is in nauwe samenwerking met aanbieders opgesteld en voorziet ook in het nemen van stappen in de transformatie. Zodra er helderheid over het budget bestaat, zal de regio snel tot afspraken met aanbieders over kunnen gaan."

Trots

Gosse Hiemstra, wethouder jeugd gemeente Raalte: “In het gesprek met de Transitiecommissie werd ons al duidelijk dat we op de goede weg zitten, maar nu blijkt dat we tot de koplopers behoren zijn we daar natuurlijk heel trots op. Het sterkt ons ook in de overtuiging dat we op koers zijn, niet in de laatste plaats door de constructieve samenwerking met de zorgaanbieders. We gaan dus met dezelfde voortvarendheid door met de voorbereidingen op de daadwerkelijke transitie jeugdzorg in 2015.” 

 

Filip van As, wethouder jeugd gemeente Zwolle: “Dit is een mooie opsteker. We hebben er vertrouwen in dat de overdracht van de jeugdzorgtaken in onze regio en op lokaal niveau goed verloopt. Maar we zijn er nog niet, dus we leunen niet achterover. Het is daarbij enorm belangrijk dat het Kabinet snel duidelijkheid geeft over het budget en de dat de Eerste Kamer de nieuwe Jeugdwet vaststelt. “

 

Transitiearrangement Jeugdzorg regio IJsselland
Voor een goede voorbereiding op de overdracht van de jeugdzorgtaken, hebben de gemeenten in de jeugdzorgregio IJsselland en de zorgaanbieders afspraken gemaakt voor 2015 en 2016. Deze afspraken zijn opgenomen in het zogenaamde Transitiearrangement Jeugdzorg regio IJsselland.

Regio IJsselland kiest voor een geleidelijke overgang van de jeugdzorg. De regiogemeenten zetten de samenwerking met de huidige jeugdzorgaanbieders voort in 2015 en 2016, mits zij voldoende bijdragen aan vernieuwingen in de jeugdzorg. 

Cliënten die vóór 1 januari 2015 zorg ontvangen, blijven deze zorg vanaf 2015 bij dezelfde jeugdzorgaanbieder ontvangen. Nieuwe cliënten in 2015 en cliënten die op 31 december 2014 op de wachtlijst staan voor hulp, kunnen eveneens rekenen op hulp bij huidige aanbieders. Dit geldt ook pleegzorgkinderen en voor de jeugdreclassering en jeugdbescherming. Voor de pleegzorg geldt geen maximale duur van de opvang en hulp. 

 

De gemeenten kunnen met deze transitieafspraken garanderen dat jeugdigen op de juiste zorg blijven ontvangen bij de door hen vertrouwde hulpverleners, naast dat er ruimte is voor innovatie en vernieuwing in de jeugdzorg.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)