Zwolle herdenkt gevallenen Oost-Azië

Bij het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle vindt op woensdag 15 augustus 2007 om 19.30 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Alle militaire- en burgerslachtoffers worden herdacht die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Tijdens de herdenking wordt een uitbreiding van het monument onthuld.


Foto: Archief Weblog Zwolle

Het Indië- en Nieuw Guinea monument is in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962).

Op 15 augustus aanstaande is het 62 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Dit jaar is het bovendien 65 jaar geleden dat Nederlands-Indië capituleerde (1942) en 45 jaar dat Nieuw-Guinea werd overgedragen aan Indonesië (1962).

Aarde van de erevelden

Het monument is uitgebreid met een sokkel met daarop een bronzen plaquette. Deze plaquette symboliseert de urn die onder het monument is aangebracht met aarde van de Nederlandse erevelden op Java. Veel Indië-monumenten in Nederland hebben – al dan niet zichtbaar – plaats ingeruimd voor aarde van deze erevelden om de band met het voormalige Nederlands-Indië tastbaar te maken. Het bestuur van de stichting Budi Santoso, onderdeel van de Commissie Herdenking 15 augustus Zwolle, heeft vorig jaar aarde van de erevelden op Java opgehaald en de gemeente medewerking verzocht bij het verwerken daarvan in het bestaande Indië monument. De uitbreiding van het monument wordt tijdens de plechtigheid symbolisch onthuld door een veteraan en een nabestaande.

Programma

Bij aanvang van de plechtigheid om 19.30 uur maakt de heer A.H.P. Knoppien, voorzitter van het Veteranen Platform Nederland het publiek deelgenoot van zijn overdenkingen en is er een muzikaal optreden van de Zwolse Molukse gemeenschap. Na de last Post om 20.00 uur draagt de burgemeester van Zwolle, de heer drs. H.J. Meijer, een gedicht voor. Daarna vindt de kranslegging plaats. De burgemeester legt samen met de loco-Commissaris van de Koningin, de heer drs. T.W. Rietkerk, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna worden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, van militairen en veteranen en diverse organisaties en verenigingen.

Het Korenensemble Excelsior verzorgt de muzikale begeleiding.

De gehele plechtigheid duurt tot ongeveer 20.30 uur.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)