Finale Overijssel Debat Award

Zwolle – Wie wordt de beste scholierendebater van Overijssel? Donderdag 28 november weten we het! Dan vindt voor de derde keer de Overijssel Debat Award plaats in het provinciehuis in Zwolle. De Commissaris van de Koning, mevrouw Ank Bijleveld-Schouten opent dit evenement om 14.30 uur.

De provincie Overijssel organiseert deze debatwedstrijd samen met de Jongerenraad Overijssel en het Pius X College uit Almelo. Met de wedstrijd willen ze jongeren meer betrekken bij de democratie door ze te laten debatteren over Overijsselse stellingen. De klassen van de deelnemende leerlingen hebben van tevoren een gastles gehad van een Statenlid en een raadslid.

Een recordaantal deelnemers Aan deze derde editie van de Overijssel Debat Award doen in totaal 12 scholen mee. Dit is een record ten opzichte van de voorgaande edities en meteen ook het maximum aantal scholen dat deel kan nemen.

De deelnemende scholen zijn: RSG Trompmeesters, Steenwijk Carmel College Salland, Raalte Pius X College, Almelo Carolus Clusius College, Zwolle Montessori College Twente, Hengelo Twents Carmel College, locatie de Thij, Oldenzaal SG Twickel, Hengelo Het Erasmus, Almelo Internationale School Eerde, Ommen Reggesteyn, Nijverdal Twents Carmel College, locatie Lyceumstraat, Oldenzaal SG Canisius, Almelo

De deelnemers gaan in drie rondes debatteren over de stellingen: De provincie Overijssel moet de korhoen blijven beschermen Waterbedrijf Vitens, waarvan de provincie Overijssel aandeelhouder is, mag voetbalclub PEC Zwolle sponsoren De provincie moet het kunst- en cultuuronderwijs op lagere en middelbare scholen subsidiëren.

Na drie debatrondes blijven er van de 24 deelnemers uiteindelijk twee deelnemers over die gaan debatteren over een stelling die zij ter plekke horen. Zij krijgen vijftien minuten de tijd om samen met een door hen gekozen secondant de stelling voor te bereiden. Na een debat van acht minuten weten we wie de beste scholierendebater van Overijssel is. De jury bestaat uit Jack Blom en Pieter Schipper (beiden Statenlid), Renée Wiggers (griffier van de provincie Overijssel) en Frits Smit (columnist van de lokale krant van Zwolle, De Peperbus). Daarnaast krijgt het aanwezige publiek tijdens het finaledebat ook een stem.

De provincie Overijssel ontmoet jaarlijks zo’n 4000 inwoners persoonlijk op scholen of in het provinciehuis. Op www.overijsseldoetmee.nl staat meer informatie over dit project. Naast gastlessen en Democratiespelen, waarbij deelnemers in de huid kruipen van een raadslid of Statenlid, organiseert de provincie ook debatten. Overijssel doet dit voor een groot deel samen met gemeenten en ProDemos. Omdat het Pius X College al veel ervaring heeft met het organiseren en begeleiden van debatten, hebben de provincie en het Pius X College de handen ineen geslagen. De Jongerenraad Overijssel bestaat uit ongeveer 25 jongeren uit heel Overijssel. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan Provinciale Staten over zaken die jongeren uit de provincie belangrijk vinden. Alles wat de Jongerenraad doet is te vinden op www.jrov.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)