Tweede editie State of the Arts Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Zondag werd in het Stedelijk Museum Zwolle de tweede editie van de tentoonstelling State of the Arts Zwolle geopend, een overzicht van de producerende beeldende kunstenaars in het Zwolle van 2014.

16-02-2014_nelleke_vedelaar_zet_eerste_handtekening_in_het_gouden_cultuur_boek_04.jpg 

Dit driejaarlijkse evenement laat een beeld zien van wat er in Zwolle gebeurt op het gebied van de beeldende kunst. Het Stedelijk Museum Zwolle maakt tentoonstellingen waarin heden en verleden worden geconfronteerd. Daarnaast heeft het Stedelijk Museum de taak om de producerende kunst van Zwolle van dit moment een podium te bieden. Dat doet het museum op verschillende manieren. Eén keer in de drie jaar met State of the Arts Zwolle. Daarnaast neemt het Stedelijk Museum Zwolle Zwolse kunstenaars op in haar nationale thematentoonstellingen als de kwaliteit en het thema dat toelaten. En het Stedelijk Museum maakt solotentoonstellingen van prijswinnende talenten. Er was zondagmiddag een welkom door Adriaan de Regt, directeur Stedelijk Museum Zwolle. Daarna volgde een inleiding op de tentoonstelling door Aranka Wijnbeek, projectleider Erik Akkermans, zelfstandig adviseur en voorzitter Federatie Cultuur. De opening van de tentoonstelling werd verricht door Nelleke Vedelaar, wethouder cultuur gemeente Zwolle. Er kon ook een bezoek worden gebracht aan de winkel Blauwdruck op de Grote Markt.

16-02-2014_opening_kunstwinkel_state_of_arts_in_de_hoofdwacht_gr_kerkplein-vedelaar05.jpg 

16-02-2014_opening_kunstwinkel_state_of_arts_in_de_hoofdwacht_gr_kerkplein-vedelaar03.jpg 

16-02-2014_nelleke_vedelaar_zet_eerste_handtekening_in_het_gouden_cultuur_boek_01.jpg 

Via Lees verder meer nieuws en foto’s… 

Een mooi voorbeeld is Douwe Dijkstra die "het Michaeltje", de vakprijs van het Stedelijk Museum Zwolle in State of the Arts 2011, won. Douwe Dijkstra had zijn tentoonstelling in 2013 en in 2014 zit hij met zijn werk in het programma van het Internationale Filmfestival Rotterdam. Dit is wat je noemt een springplankeffect en dat is precies wat het Stedelijk Museum beoogt met onze lokale kunstenaars.

In State of the Arts Zwolle 2014 presenteren 33 kunstenaars hun werk. Zowel jonge pas afgestudeerde kunstenaars als diegenen die al langer bezig zijn komen aan bod. Uitgangspunt is dat men zich vernieuwt.

Een verrassende selectie! Een paar namen: Steef Wildenbeest (winnaar van de Fiep Westendorp stimuleringsprijs 2013), Willemieke van den Brink (Artez academieprijs 2013) Anneke Wilbrink (prijs van de Koninklijke Subsidie 2006), Luc Onderbeke, Marit Otto en Fabriek Fanatiek.

Maar ook bijzonder werk van Jason Koelewijn, verrassend werk van Loek Koopmans. Schoenen van Miriam van Weeghel, die zelfs de interesse van Lady Gaga hebben gewekt. Nicoline Buijs heeft op een wel heel bijzondere manier een gedeelte van het museum gedecoreerd. In het auditorium is een keur aan video producties te zien, op groot scherm of juist heel intiem. Voor deze laatste video’s tekent Sanne van der Velde.

In de tuinkamer van het Drostenhuis is werk van Annet van der Kamp te zien. Haar werk wordt als het ware omringd door Jugendstil van kunstenaars van rond 1914. Een mooi voorbeeld van confrontatie tussen heden en verleden.

16-02-2014_nelleke_vedelaar_zet_eerste_handtekening_in_het_gouden_cultuur_boek_02.jpg 

Kennis maken met de kunstenaars?

Dat kan want Willemieke van den Brink heeft speciaal voor State of the Arts Zwolle een videoproductie gemaakt waarin u kunt kennis maken met alle 33 kunstenaars. Kijken? Dan naar onze site of speciale State of the Arts Zwolle Facebook pagina.

Zondagmiddag Museummiddag.

Iedere zondagmiddag zijn er activiteiten in het museum. De deelnemende kunstenaars geven workshops en/of vertellen over hun werk. Kijk op onze site en Facebookpagina voor het programma.

Kunst kopen?

Dat kan in de winkel van Blauwdruck aan de Grote Markt 20, op 2 minuten loopafstand van het museum. In samenwerking met R 10 is hier een prachtig assortiment neergezet. Van vrijwel alle exposanten is er werk te vinden in de winkel. En het leuke is, kunst hoeft echt niet duur te zijn, voor ieders portemonnee is er in de winkel iets moois te vinden.

En de winnaar is……!!

Sinds 2011 kent het Stedelijk Museum Zwolle naar aanleiding van de tentoonstelling State of the Arts twee kunstprijzen toe, de zogenaamde Michaeltjes. Ook dit jaar kan het publiek zijn favoriete kunstenaar kiezen. Daarnaast zal een vakjury ook een prijswinnaar kiezen.

Traditiegetrouw verschijnt er ook weer een glossy magazine waarin informatie over alle kunstenaars te vinden is. Tentoonstelling: State of the Arts Zwolle 2014/Jugendstil 1914? Periode: 16 februari t/m 5 mei 2014 Locatie: Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle.

16-02-2014_nelleke_vedelaar_zet_eerste_handtekening_in_het_gouden_cultuur_boek_03.jpg

16-02-2014_nelleke_vedelaar_zet_eerste_handtekening_in_het_gouden_cultuur_boek_05.jpg

16-02-2014_nelleke_vedelaar_zet_eerste_handtekening_in_het_gouden_cultuur_boek_06.jpg

16-02-2014_nelleke_vedelaar_zet_eerste_handtekening_in_het_gouden_cultuur_boek_07.jpg

16-02-2014_opening_kunstwinkel_state_of_arts_in_de_hoofdwacht_gr_kerkplein-vedelaar01.jpg

16-02-2014_opening_kunstwinkel_state_of_arts_in_de_hoofdwacht_gr_kerkplein-vedelaar02.jpg

16-02-2014_opening_kunstwinkel_state_of_arts_in_de_hoofdwacht_gr_kerkplein-vedelaar04.jpg