’t Proeflokaal heeft primeur met bijzondere klimaatkast

Foto van auteur

Arjan Broekman van ’t Proeflokaal van Zwolle is sinds 27 juli als eerste kroegbaas in Nederland in het bezit van de bijzondere Barclay’s Bar. De grote glazen kast is een combinatie van een klimaatkast en het ‘Le Verre de Vin-systeem’. Door dit systeem kan de café-eigenaar zijn gasten uit 25 verschillende wijnen per glas laten kiezen. “Normaal is een rode wijn maximaal twee dagen houdbaar. Met dit systeem wordt die tijd gegarandeerd verlengd tot twee weken. Champagne gaat van één dag naar een week. Doordat alles op deze manier langer houdbaar blijft, kan ik een heel breed assortiment aan wijn bieden.”

Broekman schenkt een wijn naar keuze in en sluit zijn fles vervolgens met een vacuümdop. Daarna zet hij de fles aan het Le Verre de Vin-systeem. “Dat systeem leest eerst hoeveel wijn uit de fles is. Aan de hand van die informatie vacumeert hij hem op de juiste sterkte. Zo voorkom je dat je alle aroma’s en geuren eruit zuigt.” Voor champagne heeft het systeem een aparte aansluiting. “Op een onaangebroken fles champagne staat twee bar druk. Ik sluit een aangebroken exemplaar af met een speciaal ventiel. Met het Le Verre de Vin-systeem breng ik de fles vervolgens met koolzuur onder twee bar druk.”

Broekman zag de bijzondere combinatie staan op een horecabeurs in Londen en was meteen verkocht. “Hij moest speciaal voor mij geïmporteerd worden. Volgens importeur Vos & Partners Wijnkopers is het de enige in Nederland.” Het glazen wonder heeft twee compartimenten die ingesteld staan op een vaste temperatuur. Broekman: “De linkerkant is voor de witte wijnen en heeft een vaste temperatuur van 8 graden Celsius. De rechterkant is voor rode wijnen, deze heeft een temperatuur van 17 graden Celsius. Als je een glas rode wijn inschenkt, stijgt de temperatuur één graad. De rode wijn is dan op perfecte temperatuur.”

De uitbater is erg enthousiast over de nieuwe aanwinst. “Restaurants werken ook met wijnklimaatkasten, maar zij verkopen wijn vaker per fles en niet per glas. Het verschil tussen die en deze kast is het Le Verre de Vin-systeem. Ik kan de wijnen wél per glas verkopen. Dat betekent dat voortaan ook kleinere groepen mensen in ’t Proeflokaal langs kunnen komen voor een wijnproeverij.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)