Zwolle – De Fraterhuis Academie staat zaterdag 5 april stil bij één van de meest belangrijke aspecten van films: het geluid. Docent Constant Hoogenbosch geeft een lezing over de intrede van geluidseffecten in films. Wat veranderde er allemaal en hoe reageerde Hollywood op de nieuwe mogelijkheden?
Tegenwoordig is het bijna niet meer voor te stellen. Een film zonder geluid is als een band zonder zanger, een auto zonder wielen. Filmtheaters zijn uitgerust met de beste geluidsinstallaties om bezoekers optimaal te laten genieten van alle aspecten van de film. Een eeuw geleden was dit nog compleet anders. De stomme film was destijds de norm.In de eerste Fraterhuis Academie lezing van april vertelt Constant Hoogenbosch hoe dit langzaam veranderde. De overgang naar geluidsfilm in 1927 was immers geen vlekkeloze. Het eiste enorme veranderingen van zowel filmmakers als acteurs. Een switch die zij niet allemaal konden maken. Aan de hand van sprekende voorbeelden toont de docent aan wat de precaire combinatie tussen beeld en geluid precies kan laten slagen.
De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. Iedere maand zijn er lezingen van de beste docenten over onderwerpen uit de gehele breedte van de filmwereld. Lezingen duren drie uur, inclusief pauze met koffie en thee, een kijkje in de filmcabine en een goodiebag voor thuis. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie. Kaarten kosten 20 euro (15 voor Vrienden). Met ruim 70.000 bezoekers per jaar, twee filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast startte in 2013 de Fraterhuis Academie, het onderwijsvehikel van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.