Zwolle – Zwolle heeft na Haarlemmermeer (vanwege de aanwezigheid van luchthaven Schiphol) over 2013 gerekend de sterkste lokale economie van Nederland. En ook de regio Zwolle scoort in de top van sterkste economische gebieden van het land. Die conclusies trekt tijdschrift Elsevier in het gezaghebbende onderzoek dat het blad jaarlijks samen met bureau Louter doet naar de economische toplocaties in het land.
Het onderzoek naar toplocaties laat zien hoe de absolute economische prestaties zich verhouden tot de inwonertallen van een gemeente en een regio. Zo wordt inzichtelijk wie de zaken goed voor elkaar heeft omdat grote en kleine gemeenten vergeleken kunnen worden, stellen de onderzoekers. Wie hoog scoort op de ranglijst heeft én een goede economische structuur én kent een goede economische dynamiek. Zwolle scoort in het onderzoek over 2013 het rapportcijfer 7,85 en de regio Zwolle 7,33. Zwolle en de regio tellen al jaren mee in de economische top van Nederland. Naast de tweede plaats voor de Overijsselse hoofdstad staat de regio Zwolle op een aansprekende vijfde plek. Zwolle en de omliggende gemeenten komen daarmee net achter de regio’s Eindhoven, Amsterdam, Breda en Utrecht.
Trots
Wethouder René de Heer (Economie) van Zwolle is trots op de aanhoudend sterke economische prestaties van de stad. “Bedrijfsleven en gemeente, maar ook onderwijs en onderzoekorganisaties werken al enige tijd intensief samen. Het is echt een gemeenschappelijke prestatie die we neerzetten. Nederland heeft een flink aantal jaren van economische tegenwind gekend. In Zwolle hebben we steeds nagestreefd om de stad in de startblokken te hebben staan als de economie weer aantrekt. Dit rapportcijfer geeft aan dat we een aansprekend ondernemersklimaat hebben. De komst van bedrijven als Wehkamp.nl en IKEA en de toegenomen dynamiek bij het midden- en kleinbedrijf plus startende ondernemers in onder andere het Polymer Science Centre onderschrijven dat ook. Gekoppeld aan onder meer de in gang gezette ontwikkeling van onze Spoorzone kunnen we concluderen dat we goed op koers liggen.”
Sterke structuur
De kracht van de regio Zwolle – net achter regio’s die profiteren van de aantrekkende export en van historisch gesitueerde kenniseconomie – zorgt eveneens voor een topklassering in de top 5. “Economisch behoort de regio Zwolle bij de top. Dat wisten we en dat blijkt weer”, zegt Henk ten Hove. De voorzitter van de Economic Board – het strategisch overlegorgaan – van de Regio Zwolle geeft aan dat (door)ontwikkeling van de regionale samenwerking niet van de ene dag op de andere te realiseren is. “We hebben ook in de regio een sterke structuur staan, waarin ondernemers, mensen uit het onderwijs, onderzoekers en de overheid samen kansen inventariseren en onze economische kracht versterken. Daar blijven we aan bouwen.” Ten Hove stelt dat een vijfde plek, na een eerste plaats vorig jaar, een prima score is. “Vanzelfsprekend inventariseren we zelf al langer de economische dynamiek. Het is lastig om precies te duiden waarom je het ene jaar hoger of lager scoort. Maar uit het gegeven dat we al langere tijd bij de top horen kan je wel concluderen dat onze basis en manier van werken sterk is.”
Overigens is de Regio Zwolle, het economische samenwerkingsverband van 18 gemeenten in een groot maar samenhangend gebied rondom Zwolle, breder opgezet dan de regio Zwolle die in het Louteronderzoek van Elsevier gewaardeerd wordt.
Waardevol
Voorzitter Jur Zandbergen van ondernemingsorganisatie VNO-NCW regio Zwolle ziet eveneens nog kansen om de prestaties van de regionale economie verder te versterken. “De samenwerking in de regio is al waardevol. Waar mogelijk moeten we dat verder uitbouwen. De bereikbaarheid is goed, maar er zijn zeker nog mogelijkheden om de regio nog beter te ontsluiten. Daar maken we ons gezamenlijk sterk voor en dat moeten we blijven doen.”