Zwolle – In drie stappen inzicht in de meest geschikte 3D-printtechniek. Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim lanceerde onlangs een beslismodel voor mkb’ers in de kunststofindustrie. De tool helpt ondernemers bij het kiezen van de meest geschikte 3D-printtechniek voor hun product. Het beslismodel is vrij beschikbaar en te downloaden.
Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim concludeerde na onderzoek dat er veel informatie beschikbaar is over 3D-printen, maar dat bruikbare richtlijnen ontbreken. Onderzoeker Masja Mooij: ‘3D-printen ontwikkelt zich razendsnel. Het is dé techniek van de toekomst. Bij de meeste mkb’ers in de kunststofindustrie is de techniek dan ook toepasbaar, maar ontbreekt er kennis over de mogelijkheden om te komen tot een weloverwogen techniekkeuze.’
Uit het onderzoek blijkt dat 3D-printen bij nagenoeg alle mkb’ers toepasbaar kan zijn. Het ene bedrijf kan de techniek gebruiken voor het testen van een nieuw productidee, terwijl het andere bedrijf de techniek kan inzetten voor marketingdoeleinden, het maken van een kleine serie producten of het maken van bijzondere vormen. Mooij: ‘Ik verwacht dat het beslismodel ondernemers door het doolhof van mogelijkheden loodst en ondersteunt bij het introduceren van 3D-printen in hun bedrijfsvoering. Wellicht met talloze nieuwe ontwikkelingen tot gevolg.’
Het doel van het lectoraat Kunststoftechnologie is het hoger onderwijs in kunststoffen te bevorderen. Dit gebeurt onder meer door het geven van cursussen en het opzetten en uitvoeren van projecten, maar ook door het doen van toepassingsgericht onderzoek naar de verwerking en het gebruik van kunststoffen. Duurzaamheid en mens- en milieugericht denken staan hierbij centraal.
Het beslismodel is vrij beschikbaar en te downloaden via windesheim.nl/beslismodel. In de bijbehorende onderzoekspublicatie ‘Printen in de derde dimensie’, die binnenkort verschijnt op de website van Windesheim, worden naast de printtechnieken en materialen alle cases behandeld. Kijk voor meer informatie over het lectoraat en haar onderzoeksactiviteiten op windesheim.nl/onderzoek.