Waterschap start controle zwemwaterkwaliteit

Zwolle – Het Waterschap Groot Salland is weer begonnen met het controleren van de officieel aangewezen zwemwateren. Hierbij wordt onderzocht of de kwaliteit van het water voldoet aan de normen van de Wet hygiëne en veiligheid, badinrichtingen en zwemgelegenheden (WHVBZ) en aan de normen van de Europese zwemwaterrichtlijn. Het zwemwater in de plassen binnen het werkgebied van Groot Salland is op dit moment van goede kwaliteit. Er kan zonder problemen in gezwommen worden. Een actueel overzicht van de officiële zwemplassen vindt u op www.zwemwater.nl

 

De zwemplaatsen waarvan de waterkwaliteit wordt gecontroleerd zijn door de provincie Overijssel aangewezen als officiële open zwemwateren. Daarom worden deze locaties regelmatig door het waterschap onderzocht. De waterkwaliteit moet bacteriologisch voldoen aan wettelijke normen. Daarnaast wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt én wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden.

Altijd actueel zwemadvies

In de zomermaanden verricht het waterschap iedere twee weken onderzoek. Voorafgaand aan dit onderzoek vindt een nulmeting plaats in april. De waterkwaliteit van de officieel aangewezen zwemwateren in Nederland – dus ook die het werkgebied van Groot Salland –  is digitaal inzichtelijk op de website www.zwemwater.nl. Via drie symbolen wordt de zwemwaterkwaliteit getoond (‘goed’, ‘waarschuwing’ of ‘negatief zwemadvies/zwemverbod’). Door op het symbool bij een zwemplas te klikken, wordt informatie getoond over de waterkwalititeit, voorzieningen en eventuele maatregelen. 

Mochten er in de tussenliggende tijd van de tweewekelijkse wateronderzoeken nieuwe situaties ontstaan, waardoor een negatief zwemadvies ontstaat, dan wordt de kaart á la minute bijgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn in gevallen van blauwalg.

 

Officiële zwemplassen

Het waterschap adviseert alleen in die wateren te zwemmen die door de provincie zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. In het gebied van het Waterschap Groot Salland zijn dit de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas in Zwolle, De Zwarte Dennen in IJhorst, Heidepark in Lemelerveld en kolkbad De Lange Kolk in Den Nul. Daarnaast zijn er semi-openbare zwemplassen, alleen toegankelijk voor gasten of bewoners van het betreffende park. Dit zijn de zwemplas op camping Heino, de zwemvijver op bungalowpark Reggewold, de zwemplassen op camping Hellendoorn, de zwemplas bij camping Roggebotsluis en het Summercamp in Heino

 

Voor vragen, klachten of informatie kan contact worden opgenomen met de zwemwatertelefoon van de provincie Overijssel, 038 – 42 52 423. 

 

Zwemwater App

Begin deze maand lanceerden Rijkswaterstaat, de waterschappen en de provincies gezamenlijk de Zwemwater App, met daarin actuele gegevens van 800 zwemlocaties. De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld blauwalg neemt toe en dat kan zwemmers (ernstige) gezondheidsklachten opleveren. Zomaar een Nederlandse zwemplas inspringen is dus niet verstandig. Met de Zwemwater App kun je precies zien waar je in jouw buurt met een gerust hart een duik kunt nemen. Daarnaast vind je er ook andere handige weetjes zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden. Via de kaart op de Zwemwater App vind je snel een veilige buitenzwemplek bij jou in de buurt. De Zwemwater App is te downloaden in de stores van Android en Apple:

 

Link Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.yellowbytes.zwemwaterapp 

 

Link Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/zwemwater/id835572632 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)