Zwolle – Een cadeautje dat uitnodigt tot actief bezig zijn: een knapzak met onder meer een verrekijker, een loeppotje, een dierensporenkaart, een dierenmasker en een waaier met Beleef de Natuur-kaarten.
Kinderen uit groep 4, 5 en 6 van twee Zwolse basisscholen kregen op 3 juli de knapzak uit handen van Ingrid Bakker, onderzoeker bij Windesheim en projectleider in Zwolle van een uniek Europees project dat gezondheidsverschillen tussen kinderen probeert te verkleinen. Het moment markeerde het voorlopig einde van het Zwolse programma dat de gezonde leefstijl bij kinderen en hun ouders moet verbeteren.
Ouders van kinderen van de deelnemende scholen in zeven Europese landen vulden aan het begin en aan het einde van het gezondheidsprogramma vragenlijsten in waarin ze bevraagd werden over hun (on)gezonde leefstijl. De Vrije universiteit van Amsterdam, verantwoordelijk voor het onderzoek, verzamelt alle gegevens van alle deelnemende landen en zal deze de komende tijd analyseren en interpreteren. Ingrid Bakker: ‘Volgend jaar zetten we een derde vragenlijst uit want we willen heel graag weten in hoeverre de inhoud van het gezondheidsprogramma beklijft. We zijn benieuwd wat er na een jaar nog aan effecten zichtbaar zijn in het gedrag van ouders en kinderen. Dat helpt niet alleen bij de beeldvorming van de gezondheid van kinderen in de verschillende Europese landen maar ook van de verschillen tussen kinderen van hoger en lager opgeleide ouders.’
Ingrid Bakker benadrukt dat er vanuit het project vooral is geprobeerd om kinderen plezier bij te brengen in gezond leven. ‘Dat is ook de reden waarom we het afgelopen jaar voetballers als Maikel van de Werff en Bram van Polen van PEC Zwolle en schaatser Ronald Mulder hebben gevraagd om te helpen bij het overbrengen van de boodschap. Succesvolle sporters zijn de ideale boodschappers van een gezonde leefstijl, want kinderen kijken enorm tegen hen op. Ik merkte tijdens het uitdelen van de knapzakken dat de waterbidons en de kratten met fruit nog nadrukkelijk in de klassen aanwezig waren. Zelfs de directrice van de school verklapte mij dat zij nog nooit zoveel fruit had gegeten als het afgelopen jaar. Dus er is hoop!’ Het Europese gezondheidsproject is een gezamenlijk initiatief van de deelnemende Europese landen, waaraan zowel de Vrije Universiteit van Amsterdam als hogeschool Windesheim een belangrijke bijdrage leveren. De uitvoering van het programma in Zwolle werd onder leiding van Ingrid Bakker van Windesheim in samenwerking met GGD IJsselland gerealiseerd binnen de Zwolse JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht)-aanpak ‘Zwolle Gezonde Stad’.